Forţele ruse au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conţinea arme americane şi europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, a anunţat duminică Interfax, în timp ce lupte de stradă făceau ravagii în oraşul Sievierodonetsk din estul ţării, relatează Reuters.
Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra oraşului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parţial o instalaţie militară, provocând rănirea a 22 de persoane. Un oficial local a declarat că acolo nu erau depozitate arme.
Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările.
Moscova a acuzat în repetate rânduri Statele Unite şi alte naţiuni că au furnizat arme Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestei luni că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.
În ultimele zile, liderii ucraineni au reînnoit apelurile către ţările occidentale pentru a accelera livrările de arme grele, în timp ce forţele ruseşti bombardează estul ţării. Sievierodonetsk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii industrializate Donbas din est, formată din provinciile Luhansk şi Doneţk.
Părţi ale oraşului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Moscova şi-a început invazia pe 24 februarie. Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat duminică că forţele ucrainene şi ruseşti încă se luptă stradă cu stradă în Sievierodonetsk.
El a precizat că, în timp ce forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte a oraşului, trupele ucrainene au rămas sub controlul unei zone industriale şi a unei uzine chimice unde se adăpostesc sute de civili.
După ce a fost forţată să îşi reducă obiectivele campaniei iniţiale, Moscova s-a orientat spre extinderea controlului în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi deţin o porţiune de teritoriu din 2014. Ucraina a declarat că aproximativ 800 de persoane s-au ascuns în adăposturile antiatomice de sub uzina Azot, inclusiv angajaţi şi locuitori ai oraşului. "
Nimeni nu poate spune dacă şi câte victime au fost în ultimele 24 de ore în Sievierodonetsk, unde continuă luptele intense", a declarat Gaidai pe aplicaţia de mesagerie Telegram duminică.
"Toată lumea vrea să evacueze acum, probabil, dar deocamdată nu există o astfel de posibilitate", a declarat În Lysychansk - oraşul geamăn al Sievierodonetsk-ului de peste râul Doneţ - o femeie a fost ucisă în bombardamentele ruseşti, în timp ce patru case şi un centru comercial au fost distruse, a precizat Gaidai.
La sud şi sud-vest de Sievierodonetsk, forţele ruseşti au tras cu mortiere şi artilerie în jurul mai multor aşezări, potrivit unei actualizări zilnice a Statului Major General al Ucrainei. Dar acesta a precizat că forţele ucrainene au respins încercările ruseşti de a avansa spre unele comunităţi. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă, notează Mediafax.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a acordat duminică „sprijinul deplin” președintelui rus Vladimir Putin, de ziua națională a Rusiei.
Kim a trimis un mesaj de felicitare lui Putin și poporului Rusiei, fără să se refere direct la războiul din Ucraina, conform unui raport publicat de agenția de știri de stat din Coreea de Nord KCNA.
„Poporul rus a obținut mari succese în realizarea cauzei juste de apărare a demnității și securității țării lor și a dreptului acesteia la dezvoltare, înfruntând tot felul de provocări și greutăți, sub îndrumarea președintelui”, a spus liderul nord-coreean.
Kim a reafirmat „istoria lungă și tradiția de prietenie și bună vecinătate” dintre cele două țări și s-a angajat să „le extindă și să le dezvolte în conformitate cu cerințele noilor timpuri și cu dorința popoarelor celor două țări”, potrivit mesajului.
Liderul a subliniat că legăturile dintre Moscova și Phenian au „intrat într-o nouă fază” după un summit bilateral între lideri, în 2019.
El și-a exprimat speranța că „cooperarea strategică și tactică dintre cele două țări se va apropia” în viitor.
Cei doi lideri s-au întâlnit la Vladivostok în aprilie 2019, la scurt timp după cel de-al doilea summit bilateral dintre Kim și președintele Statelor Unite, Donald Trump, la Hanoi, pentru a discuta despre dezarmarea Peninsulei Coreene.
Dialogul dintre Washington și Phenian a rămas blocat de la summitul eșuat, peninsula asistând la noi tensiuni din cauza testelor repetate de rachete ale Coreei de Nord și a răspunsurilor aliaților.
Analiştii au avertizat că Phenianul s-ar putea pregăti pentru un alt test nuclear.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu