Tensiune la Kremlin - Rușii au început să iasă în stradă pentru Navalnîi. Intervenții brutale ale forțelor de ordine / video

Zeci de medicii ruşi îi cer lui Putin să oprească abuzurile împotriva lui Navalnîi / Facebook Alexei Navalnii
Zeci de medicii ruşi îi cer lui Putin să oprească abuzurile împotriva lui Navalnîi / Facebook Alexei Navalnii

Autoritățile de la Moscova au emis vineri un avertisment pentru locuitorii capitalei ruse, îndemnându-i să evite orice demonstrații "neautorizate" în urma anunțului despre moartea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în timp ce Kremlinul a respins acuzațiile și criticile occidentale la adresa Moscovei, relatează AFP.

Procuratura Generală din Moscova a avertizat că "organizarea sau participarea la adunări neautorizate constituie o infracțiune administrativă" și că "avertizează împotriva oricărei încălcări a legii".

În Rusia, critica publică a puterii poate duce la închisoare.

Cu toate acestea, în mai multe orașe din țară, oamenii au depus flori în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi la monumentele victimelor represiunii politice din perioada URSS-ului.

Pe podul Bolșoi Moskvorețki din Moscova, oamenii au depus flori în locul în care politicianul de opoziție Boris Nemțov a fost ucis în 2015. Portretele celor doi bărbați zâmbitori au fost amplasate alături de coroanele de flori.

În centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri la Piatra Solovetski, un monument dedicat victimelor represiunii politice, situat lângă sediul notoriu al KGB-ului sovietic și, ulterior, al FSB-ului rus.

Un ofițer de poliție a strigat într-un megafon: "Dragi cetățeni, vă rugăm să vă dispersați", potrivit unui videoclip distribuit pe rețelele de socializare.

Cel puțin un tânăr a fost arestat de poliție după ce a afișat o pancartă pe care scria "Ucigași", conform altor înregistrări video.

La Kazan, aproximativ 20 de persoane s-au adunat și au depus flori în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi, potrivit altor înregistrări video distribuite pe rețelele sociale.

La Novosibirsk, în Siberia, forțele de securitate au închis perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.

În același timp, Kremlinul a respins acuzațiile și criticile occidentale la adresa Moscovei după moartea lui Navalnîi, declarând că sunt "absolut inacceptabile" și precizând că nu cunoaște încă cauza morții.

Liderii occidentali au reacționat vehement la anunțul despre moartea lui Navalnîi și îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin responsabil.

"Nu există informații despre cauza morții, dar totuși se fac astfel de declarații (...) Considerăm că astfel de declarații sunt absolut inacceptabile", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agențiile de presă ruse.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a decedat vineri într-o colonie penitenciară în Arctica, unde ispășea o pedeapsă pentru "extremism", în condiții foarte dificile. Cauza morții sale nu este încă cunoscută, iar expertiza medico-legală este așteptată.

Activistul rus a fost implicat în mai multe procese și a denunțat sistemul politic rus, fiind critic la adresa președintelui Putin. Deși a fost supus unor multiple amenințări și a suferit o tentativă de otrăvire în 2020, Navalnîi a continuat să fie unul dintre principalii lideri ai opoziției în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel