Kremlinul susţine că războiul s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”. Rușii consideră că... și-au atins obiectivele...

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a anunțat vineri că ”operaţiunea specială” din Ucraina s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”, deoarece obiectivele sale au fost atinse, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a transmis și că Moscova a înţeles cum unele ţări care au încercat să adopte o poziţie neutră au fost supuse unor presiuni pentru a vota, joi, propunerea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a suspendat joi Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU după apariția unor rapoarte de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să anunțe că părăsește organismul.

Acțiunea condusă de SUA a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat nu și 58 de țări s-au abținut. O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot la Adunarea Generală (de 193 de membri) de la New York - abținerile nu contează - a fost necesară pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, cu sediul la Geneva.

Rusia a anunțat că nu mai vrea să facă parte din organizație

Vorbind după vot, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Gennadi Kuzmin, a descris această mișcare drept un „pas ilegitim și motivat politic”, apoi a anunțat că Rusia a decis să renunțe cu totul la Consiliul pentru Drepturile Omului.

„Nu vă depuneți demisia după ce sunteți concediați”, a declarat reporterilor ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kyslytsya.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că ONU „a trimis un mesaj clar că suferința victimelor și a supraviețuitorilor nu va fi ignorată”.

„Ne-am asigurat că unui încălcător persistent și flagrant al drepturilor omului nu i se va permite să ocupe o poziție de conducere în domeniul drepturilor omului la ONU”, a spus ea.

Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Deciziile sale transmit mesaje politice importante, însă, poate autoriza și investigații. Luna trecută, Consiliul a deschis o anchetă cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, inclusiv posibile crime de război, în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel