Kremlinul a văzut propunerea lui Boris Johnson de a crea o nouă uniune ca pe o dorință de a submina poziția UE.
Kremlinul susține nu este sigur de veridicitatea raportului potrivit căruia premierul britanic Boris Johnson a propus Ucrainei să creeze o uniune politică și militară alternativă la Uniunea Europeană, dar consideră că aceasta ar putea fi o dorință de a submina poziția UE, scrie Interfax.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a fost rugat în cadrul unei ședințe de informare să comenteze cu privire la articolul din Corriere della Sera care relatează despre această inițiativă a lui Boris Johnson.
„Știți, cu tot respectul pentru Corriere della Sera, să tratăm în continuare acest lucru ca pe un reportaj din presă. Și acum, nicio informație din presă nu poate fi luată ca sursă principală, trebuie chestionată”, a spus Dmitri Peskov.
Potrivit lui, Kremlinul nu l-a auzit pe Johnson sugerând acest lucru.
"În acest caz, asta ar însemna probabil că el propune o astfel de "cabală" pentru a submina poziția UE, adică poziția asociației pan-europene, pe care Marea Britanie a părăsit-o însăși. Nu știu cât de fiabile sunt aceste informații, așa că vom continua să urmărim”, a adăugat Peskov.
Potrivit surselor Corriere della Sera, Johnson i-a propus, la 9 aprilie, la Kiev, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să creeze un bloc împotriva Rusiei în Europa. Alianța ar urma să fie condusă de Regatul Unit și va include și Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, iar mai târziu, eventual Turcia. Londra vrea să reunească țări care își apără suveranitatea, urmăresc politici economice liberale și sunt gata să contracareze amenințarea militară rusă, tocmai pentru a ajuta Ucraina să se rupă de Rusia și de Uniunea Europeană.
Negocierile în acest sens sunt în desfășurare. Corriere della Sera scrie că Johnson nu a primit încă un răspuns de la Kiev, dar poziția Ucrainei poate depinde dacă Ucraina va primi în curând statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
„Premierul i-a prezentat pentru prima dată ideea sa lui Volodimir Zelenski atunci când președintele Ucrainei l-a primit la Kiev, pe 9 aprilie. Modelul Commonwealth-ului european pe care îl are în vedere Boris Johnson va avea ca lider Marea Britanie și va include, pe lângă Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, și posibil și Turcia într-o etapă ulterioară. După vizita premierului de la Londra la Kiev, negocierile continuă, iar curtarea Ucrainei de către Marea Britanie devine mai insistentă.”, scrie în articolul său Federico Fubini, redactor-șef al Corriere della Sera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu