Rusia pledează pentru relaţii reciproc avantajoase şi de bună vecinătate cu Republica Moldova, dar Chişinăul nu a dat deocamdată semne că ar fi dispus să revină la dialogul cu Moscova, a declarat ministrul rus adjunct de externe Mihail Galuzin într-un interviu acordat vineri canalului de televiziune RT (Russia Today), transmite agenţia de presă oficială rusă TASS.
'Suntem în continuare gata de relaţii reciproc avantajoase şi raporturi constructive cu Republica Moldova de îndată ce Chişinăul va fi pregătit şi el pentru aceasta. Din păcate, nu vedem la ora actuală semne că guvernul Republicii Moldova ar fi dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Federaţia Rusă', a declarat responsabilul diplomatic rus.
Ministrul adjunct de externe rus a declarat că actualele autorităţi moldovene urmează o politică 'neprietenoasă' faţă de Rusia.
'Chişinăul a întrerupt canalele de comunicare, continuă să susţină politica ostilă a Occidentului. În acelaşi timp, autorităţile moldovene ne acuză fără temei de ingerinţă în treburile lor interne', a declarat Mihail Galuzin, citat de TASS.
Moscova condamnă acţiunile Chişinăului vizând restricţionarea mass-media în limba rusă şi persecutarea politicienilor şi activiştilor care pledează pentru relaţii mai bune cu Federaţia Rusă, a mai spus Galuzin, care susţine în interviul, citat de TASS, că 'vedem că politica Chişinăului nu este acceptată de opinia publică din ţară'.
În acest context, portalul Deschide.md aminteşte că, pe parcursul mai multor luni, Partidul 'ŞOR', susţinut de Moscova, a desfăşurat numeroase acţiuni de protest împotriva actualei guvernări de la Chişinău, încercând să organizeze dezordini în masă.
'Încercările de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne', a declarat anterior preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, citată de Deschide.md.
De asemenea, preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, declara acum o lună că Federaţia Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în Republica Moldova, se implică în treburile interne ale republicii prin tentativele de a atrage primarii de partea sa.
RISE Moldova a publicat recent o investigaţie potrivit căreia Rusia a elaborat încă în 2021 un plan de a atrage Republica Moldova în sfera sa de influenţă până în 2030.
După declanşarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, Rusia şi-a intensificat acţiunile de 'război hibrid' în Republica Moldova, mai ales după ce a devenit clar că nu va putea să ocupe Odesa pentru a face joncţiune cu trupele ruse dislocate în Transnistria, comentează presa de la Chişinău.
Cancelariile europene, precum şi SUA şi-au exprimat sprijinul pentru Republica Moldova şi i-au oferit ajutor concret pentru a contracara ameninţările, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News