Economistul bulgar Kristalina Georgieva şi-a consolidat joi poziţia de favorită în cursa pentru postul de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), după ce fostul ministru de Finanţe al Marii Britanii George Osborne s-a retras din cursă, din lipsă de sprijin, înaintea termenului limită până la care trebuie depuse candidaturile, care expiră vineri, informează Financial Times.
În vârstă de 66 de ani, Kristalina Georgieva a lucrat la Comisia Europeană şi cel mai recent a ocupat funcţia de director general al Băncii Mondiale. Kristalina Georgieva a profitat de o recentă decizie a Consiliului director al FMI, care a aprobat eliminarea limitei de vârstă pentru cei care candidează la postul de director general. Potrivit unor prevederi anterioare, Georgieva nu ar fi putut candida, deoarece depăşea limita de vârstă de 65 de ani.
Până acum, Kristalina Georgieva, care este sprijinită de toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii, este singurul candidat care şi-a anunţat în mod public candidatura pentru postul de director general al FMI.
Potrivit unor surse din apropierea procesului de selecţie, nu există semne că ar putea apărea şi alte candidaturi, dar acest lucru nu poate fi exclus, deoarece este posibil să fie avansate nume în secret, fără o declaraţie publică. Cu toate acestea, sursele subliniază că Georgieva are un avantaj clar întrucât în ultimele săptămâni a avut timp să câştige suport din partea marilor capitale ale lumii.
Financial Times susţine că Guvernul de la Londra a vehiculat o posibilă candidatură a lui George Osborne. Însă, la finalul summitului G7 de la Biarritz, la care premierul Boris Johnson nu a reuşit să obţină sprijinul SUA pentru candidatura lui Osborne, Marea Britanie a decis să nu mai piardă capital politic pentru un proiect sortit eşecului. Un apropiat al lui Osborne a spus şi el că şansele unei candidaturi au dispărut în ultimele zile, după ce a devenit clar că SUA au decis să nu îşi irosească eforturile pentru ceea ce ar fi fost o "dispută aprinsă cu europenii".
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia FMI. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu