Kristen Michal este noul premier al Estoniei: Prioritate pe securitate și sprijin pentru Ucraina

Kristen Michal este noul premier al Estoniei: Prioritate pe securitate și sprijin pentru Ucraina/ FOTO: Pexels
Kristen Michal este noul premier al Estoniei: Prioritate pe securitate și sprijin pentru Ucraina/ FOTO: Pexels

Formațiunea liberală a premierului eston Kaja Kallas, Partidul Reformei, l-a desemnat sâmbătă pe ministrul climei, Kristen Michal, pentru a prelua funcția de prim-ministru. Aceasta decizie vine după ce Kaja Kallas va demisiona în urma nominalizării sale de către liderii europeni pentru postul de Înalt Reprezentant pentru Acțiune Externă și Politica de Securitate în viitoarea Comisie Europeană, relatează agenţiile DPA şi EFE.

În prima sa declarație după nominalizarea ca premier, Kristen Michal a subliniat că prioritatea sa va fi securitatea Estoniei. Sub conducerea lui Kaja Kallas, Estonia s-a remarcat ca una dintre cele mai fervente susținătoare ale Ucrainei în războiul cu Rusia, cerând ca toate statele membre ale UE să aloce cel puțin 1% din PIB pentru ajutorul oferit Kievului.

Deși Michal a menționat că ar putea introduce unele modificări în acordul de coaliție cu social-democrații și partidul liberal Esti200, comentatorii politici cred că nu va întâmpina dificultăți la votul de încredere. Confirmarea sa definitivă în funcția de premier ar putea veni însă abia în toamnă, după ce Kaja Kallas va prelua postul la Bruxelles.

Potrivit publicaţiei Politico.eu, unii lideri europeni ar fi avut rezerve faţă de ideea ca şefa guvernului eston - cunoscută prin radicalismul său antirusesc şi dată în urmărire de Moscova -, de teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu.

Dar ea a obţinut în cele din urmă postul de şefă a diplomaţiei UE, în urma unei înţelegeri în care cele trei mari grupuri politice pro-europene, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew) şi-au împărţit funcţiile de top ale instituţiilor UE şi au confirmat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene.

Moscova a anticipat relaţii dificile cu UE în urma acestor numiri şi a descris-o pe Kaja Kallas drept "binecunoscută pentru remarcile sale absolut inacceptabile şi extrem de rusofobe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel