După alegerile parlamentare din Grecia, partidul premierului Kyriakos Mitsotakis a ieşit victorios.
Kyriakos Mitsotakis obţine o victorie care în urmă cu un an părea imposibilă. Cel cunoscut sub numele de "Poarta grecească", care l-a implicat pe prim-ministrul grec într-un scandal de spionaj al oponenţilor şi jurnaliştilor vara trecută, nu pare să fi fost penalizat la urne. Nici pentru tragicul accident de tren care a făcut în februarie 57 de morţi şi a declanşat un val de proteste în toată ţara pentru abandonarea serviciului feroviar elen.
În schimb, alegătorii par să-l fi răsplătit mai mult pe Mitsotakis pentru îndeplinirea promisiunii care l-a dus la câştigarea alegerilor generale din 2019: obţinerea stabilităţii economice după trei salvări financiare şi un deceniu de austeritate dureroasă. Astăzi, Grecia nu este doar în fruntea creşterii economice în UE, dar a atras din nou investiţii străine. Datorită acestui boom economic, guvernul conservator a scăzut taxele şi a crescut pensiile şi salariul minim, scrie Rador.
Mitsotakis este un liberal în economie, dar un dur în ceea ce priveşte imigraţia. În ultima legislatură a fost ţinta criticilor din partea ONG-urilor pentru închiderea centrelor de primire a refugiaţilor şi a deportărilor acestora din mers. Guvernul său a cerut ajutor de la Bruxelles pentru a ridica un gard la graniţa sa terestră cu Turcia, care, după cum se ştie, este şi o frontieră externă a UE.
Mitsotakis s-a născut în 1968 şi provine, la a patra generaţie, dintr-o dinastie de politicieni. Este o rudă din a patra generaţie a lui Eleftherios Venizelos, care a fost activ în lupta pentru independenţă faţă de Imperiul Otoman şi a fost prim-ministru de şapte ori. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a jucat un rol important în viaţa politică timp de aproape 30 de ani, fiind prim-ministru între 1990 şi 1993.
Sora lui mai mare, Dora Bakoyanni, a fost prima femeie care a devenit primar al Atenei şi ministru al Culturii şi Afacerilor Externe. Nepotul său, Kostas Bakoyannis, este actualul edil al capitalei.
A urmat prestigiosul American College of Athens, o şcoală privată din Atena, ca majoritatea politicienilor şi oamenilor de afaceri greci, şi şi-a continuat studiile în SUA, la Universitatea Harvard (sociologie) şi studii postuniversitare la Stanford (Master în procesul de unificare europeană) şi Harvard (MBA). Vorbeşte engleză, franceză şi germană.
Înainte de a intra în politică, a lucrat în consultanţa McKinsey (1995-1997) şi, înapoi în Grecia, în sectorul bancar până în 2003.
Cariera sa politică a început în 2004 şi începuturile sale au fost deja marcate de succes: a fost candidatul conservatorului partid Noua Democraţie (ND) cu cele mai multe voturi în circumscripţia sa.
A fost responsabil pentru prima dată de un portofoliu ministerial, cel al Reformei Administrative, în Guvernul lui Andonis Samaras (2013-2015). Mandatul său a fost marcat de o reducere masivă a numărului de funcţionari şi chiar de disponibilizări masive în sănătate şi educaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News