La doi ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai, Tudor Vișan-Miu a povestit pe pagina sa de Facebook despre ultimele decizii luate de Rege și starea sa de sănătate în ciuda speculațiilor apărute în presă privind înlăturarea nepotului Nicolae din Linia de Succesiune a Casei Regale.
”Era 28 ianuarie 2016. În vizită la Lascăr Zamfirescu, colegul de Clasă Palatină al Regelui Mihai, nepotul lui Duiliu Zamfirescu. Circulau zvonuri îngrijorătoare privind starea de sănătate a Regelui. Sunăm în Elveţia.
Ora 17:54. Doamna Constanţa Iorga îi salută călduros şi îl roagă să aştepte un apel de pe un alt număr. Totul se petrecea pe mobilul meu.
Ora 17:56. "Domnule Zamfirescu, la telefon este Majestatea Sa Regele", sunt cuvintele din telefon care, peste o secundă mai târziu, sunt urmate de cele ale gazdei mele: "Să trăiţi, Majestate!". Mi-a tresărit inima. Stând pe canapea lângă Domnul Zamfirescu, aud o voce care semăna cu cea din interviuri şi din discursuri. Se întreabă de sănătate. E o conversaţie normală.
Convorbirea din 28 ianuarie 2016 a fost ultima pe care Domnul Zamfirescu a avut-o cu Regele. Peste câteva luni, Majestatea Sa a primit diagnosticul ştiut. Încurajat de mine, Domnul Zamfirescu a continuat să sune la Aubonne - de fiecare dată de pe mobilul meu - iar Doamna Iorga i-a răspuns, de fiecare dată amabil, că îi va transmite Regelui urările de sănătate (martie 2016) sau condoleanţele pentru pierderea Soţiei (august 2016).
S-a spus că Regele a fost ţinut izolat în ultimii ani ai vieţii sale. Nu cumva cei care pretind asta intră în logica următoare: "vorbesc cu Regele fiindcă am ceva de spus, nu fiindcă vreau să-l aud vorbind"?
De patru ani (din august 2015 începând), diverşi oameni au lansat cele mai mizerabile infamii. Cea mai ticăloasă dintre ele vine de la o doamnă care a fost primită de Rege la ultima sa apariţie publică (fotografia de mai sus este din 19 noiembrie 2014, Palatul Elisabeta), care a pretins că Majestatea Sa şi-a pierdut simţul realităţii şi că decizia din 1 august 2015 nu-i aparţine. Pe ce se baza? Pe faptul că, de atunci şi până astăzi, nu a mai avut contact direct cu Regele. "Să-i spună ce?", ne-am putea întreba... "24 de ani petrecuţi la curtea unui om de 93 de ani (vorbim de 2014) nu au fost îndeajuns?".
3 noiembrie 2016. Lansez volumul "La şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine", la Institutul Cultural Român (Casa Malaxa). Lascăr Zamfirescu este prezent. ASR Principesa Maria, mezina Regelui, mi se adresează: "Domnule Vişan, am vorbit cu tata. M-a rugat să nu iau cuvântul, dar să vă mulţumesc pentru că aţi scris despre colegii şi profesorii Săi".
Domnul Lascăr Zamfirescu a fost în Sala Tronului pentru a-şi lua rămas bun de la colegul Său, în decembrie 2017. În mai 2020 împlineşte 98 de ani.
Uneori se exprimă mai greu, alteori uită unele lucruri, dar totul poate fi pus pe seama vârstei. L-am vizitat recent. Am conversat în engleză, am ascultat muzică, am povestit despre viaţa lui, el m-a întrebat despre a mea.
Domnul Zamfirescu este, pentru mine, cel mai clar exemplu despre cum poţi îmbătrâni frumos. Apropiaţii pot depune mărturie că acelaşi lucru s-a întâmplat cu Regele. Dar suferinţele i-au afectat mult sănătatea. Dar cea mai mare a venit din familie şi, atunci când - asemenea bunicului Său - a trebuit să taie creanga putredă a Dinastiei, a făcut-o.
Aşa că ce-i dintre noi care-i plângem de milă Nepotului care nu are loc la parastas (nici măcar nu ştiu dacă este o informaţie reală) am putea să ne gândim dacă, în decembrie 2019, Regele nu ar fi încă printre noi, la 98 de ani, dacă nu ar fi continuat să încaseze - dur şi nemilos - lovituri. Apoi să ne luăm o pungă cu cenuşă şi să ne-o punem în cap, ruşinaţi de faptul că am umilit, în viaţă fiind, cel mai mare Suveran contemporan al Secolului XXI.
Veşnică pomenirea în veac!”, se arată într-o postare pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News