La 11 ani de la dezastrul de la Fukushima, Japonia ia în considerare revenirea la energia nucleară

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Japonia își îndreaptă ochii, din nou, spre energia nucleară, la mai bine de un deceniu după dezastrul de la Fukushima.

Japonia ia în considerare construirea de reactoare nucleare de generație nouă și repornirea centralelor inactive într-o schimbare majoră de politică, la 11 ani după ce tripla criză de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a zguduit dependența țării de energia atomică.

Prim-ministrul țării, Fumio Kishida, a declarat că a îndrumat o comisie guvernamentală să analizeze modul în care „reactoarele nucleare de generație nouă, echipate cu noi mecanisme de siguranță” ar putea fi folosite pentru a ajuta Japonia să-și atingă obiectivul de neutralitate privind carbonul până în 2050. Se așteaptă ca consiliul să prezinte un raport până la sfârșitul anului, a spus el miercuri.

Schimbarea de direcție, care ar putea include prelungirea duratei de viață a reactoarelor existente, a evidențiat lupta Japoniei de a asigura o aprovizionare stabilă cu energie, ca urmare a războiului din Ucraina și a creșterii costurilor energiei.

Schimbare la 180 de grade

Guvernele succesive au fost forțate să reducă dependența Japoniei de energie nucleară de la dezastrul din martie 2011, când un puternic tsunami a distrus sursa de energie electrică de rezervă de la Fukushima Daiichi, făcând ca trei dintre cele șase reactoare ale sale să sufere colapsuri.

Cele mai multe dintre centralele nucleare din Japonia au rămas inactive de atunci, în timp ce guvernul a spus că nu va construi reactoare noi și nu va înlocui reactoarele vechi, temându-se de o reacție publică.

Dacă ar fi realizate, planurile lui Kishida ar marca o inversare dramatică a acestei poziții.

„Invazia Ucrainei de către Rusia a transformat foarte mult peisajul energetic al lumii... Japonia trebuie să țină cont de potențiale scenarii de criză”, a spus el la o întâlnire de politică energetică din această săptămână.

„Pentru a depăși o criză iminentă cauzată de criza alimentării cu energie electrică, trebuie să facem pașii cei mai mari pentru a mobiliza toate politicile posibile în următorii ani și să ne pregătim pentru orice situație de urgență.”, a mai spus premierul.

Ministrul economiei și industriei, Yasutoshi Nishimura, a spus că este „extrem de important să se asigure toate opțiunile pentru a reproiecta o aprovizionare stabilă cu energie pentru țara noastră. Din această perspectivă, vom lua în considerare și toate opțiunile privind energia nucleară.”

Kishida a recunoscut că guvernul va trebui să câștige sprijinul publicului, care s-a întors împotriva energiei nucleare în urma crizei de la Fukushima. Oficialii cred că oamenii au devenit mai receptivi la energia nucleară din cauza creșterii costurilor la combustibil și după o criză energetică din Tokyo, din timpul unui val de căldură recent. Țara este puternic dependentă de combustibilii fosili importați, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel