În noaptea de 30 spre 31 august 1997, Lady Diana îşi găsea sfârşitul într-un accident de maşină în Franţa. La două decenii de la moarte, ea continuă să fascineze.
Lady Di este o icoană internaţională care a marcat generaţia sa. Un simbol foarte puternic chiar pentru cei care nu au legături cu Coroana britanică. Trebuie spus că “prinţesa poporului” a fost admirată şi recunoscută pentru blândeţea şi pentru generozitatea ei, dar şi pentru că părea aproape normală în sânul unei regalităţi britanice conservatoare şi rigide.
Un stil care a influenţat moda unei generaţii
Katia Alibert, autoarea biografiei Lady Diana, moştenirea unei prinţese, îşi aminteşte momentul anunţării ştirii dispariţiei Dianei: “Momentul era suprarealist. Toată lumea era siderată. De-a lungul întregii veri 1997 a existat un foileton Diana cu o fotografie şi o poveste pe zi. Ea era la Saint-Tropez cu Dodi al Fayed… Anunţul morţii ei a fost un şoc”.
Hamlet, Macbeth, Antoniu şi Cleopatra, Henric al VIII-lea… Dacă Shakespeare ar mai fi trăit, el ar fi scris, fără îndoială, o piesă având ca subiect viaţa prinţesei Diana. “Îşi trăia viaţa ca pe un roman în stilul Barbarei Cartland, un basm. Era pătrunsă de lecturile din adolescenţă. Dacă ne uităm la iubiţii ei, a cultivat clişeele romanelor roz: prinţul fermecător, medicul frumos, militarul, prinţul oriental…” scrie Katia Alibert.
Pentru jurnalista specializată în regalitate, “Lady Diana este totodată un personaj romanesc şi o figură istorică”.
Lady Diana în Egipt
În timp ce documentarele şi cărţile se înmulţesc cu prilejul comemorării morţii ei, “Mitul Diana este tot mai puternic. Dar viaţa ei a fost plasată sub semnul fanteziei. Unele aspecte au fost şterse, s-a imaginat că a fost asasinată pentru ca moartea ei să fie mai romanescă, mai puţin banală… Măiestria ei în stăpânirea codurilor mediatice şi simţul înnăscut pentru imagine, comunicare, tot ce a făcut din ea o femeie modernă este trecut sub tăcere. În vara anului 1997 ea a manipulat paparazzi. Dar fiul ei, prinţul William, de exemplu, rescrie povestea mamei sale pentru a păstra din ea numai aspectul de prinţesă a inimilor şi mamă iubitoare”.
Lady Diana cu prinţii William şi Harry
Potrivit autoarei, Lady Diana a jucat totuşi un rol istoric major. Pentru istorici ea rămâne ca mamă a viitorului rege al Angliei. Dar, mai ales, există, atât pentru monarhia britanică, cât şi pentru celelalte monarhii europene, un înainte şi un după moartea prinţesei. Viaţa şi moartea ei tragică au fost un şoc. Majestatea Sa Regina Elizabeth, de exemplu, a înţeles în ce măsură căsătoriile aranjate sunt destinate eşecului.
Portretul oficial al lui Lady Diana, Prinţesă de Galles în 1987
“De la moartea ei au căzut mai multe tabuuri, cum ar fi divorţul şi căsătoriile între membrii familiei regale. Totul a devenit normal. Fără cutremurul Diana, William nu s-ar fi putut căsători cu Kate Middleton… Ea reprezintă un capitol important în istoria monarhiilor…”
În timp ce Marea Britanie se pregătea pentru comemorarea decesului Prinţesei Diana, un sondaj, publicat în 21 august, dovedeşte că britanicii nu l-au iertat nici astăzi pe Prinţul Charles, considerat responsabil de eşecul căsătoriei cu Lady Diana. Şi nici pe soţia sa, Camilla.
Pentru Penny Judor, specialist în problemele familie regale, rezultatele nu sunt surprinzătoare. În schimb, prinţul William şi Kate Middleton sunt incontestabil membrii cei mai apreciaţi ai familiei regale.
Cu prilejul aceste comemorări, canalele de televiziune difuzează numeroase documentare şi filme, dedicate Prinţesei Diana.
Naomi Watts în rolul prinţesei Diana
Un documentar inedit, Diana, Our Mother: Her Life and Legacy, realizat de Ashley Gething, îi prezintă pe prinţii William şi Harry, care au acceptat pentru prima dată să vorbească în faţa camerei de filmat despre mama lor. Cei doi sunt arătaţi răsfoind un album de familie şi evidenţiind acţiunile umanitare ale Prinţesei de Galles. Mărturiile lor emoţionante sunt sprijinite de cele ale lui Elton John sau Charles Spencer, fratele lui Lady Di.
"Este prima oară când noi doi vorbim despre ea în calitatea sa de mama a noastră”. În vârstă de 15, respectiv 12 ani la moartea mamei lor, cei doi încredinţează peliculei aminitirile familiale şi influenţa Dianei asupra vieţii lor.
Imagine de la căsătoria cu Prinţul Charles
M6 a anunţat, sub numele Moartea Dianei: o incredibilă revelaţie, un alt documentar care aduce însă mai multe elemente asupra stării maşinii în care se găsea Lady Di şi care n-ar fi trebuit să primească autorizaţia de folosire, dar şi imagini despre ultima vară a prinţesei de după divorţul de prinţul Charles.
Alături de regina Elizabeth
Un program care a făcut senzaţie în Anglia, difuzat de Channel 4, intitulat Diana In Her Own Words a dezvăluit înregistrări secrete cu discuţiile dintre tânăra femeie şi profesorul ei de dicţie, Peter Settelen, în care ea vorbeşte mai ales despre motivele eşecului căsătoriei cu prinţul Charles. Sunt, de asemenea, mărturisiri despre dificultăţile relaţionale cu familia regală. Confesiunile au fost înregistrate între 1992 şi 1993 în cadrul cursului de dicţie. Difuzarea lor a fost considerată scandaloasă de către familiile lui Charles şi Diana, care au încercat în zadar să împiedice apariţia în presă.
Imaginea de neuitat a unei prinţese
Un alt documentar, Lady Di, la femme qui s'était trompé de vie (Lady Di, femeia care şi-a ratat viaţa), este semnat de psihanalistul Gérard Miller, care face un portret emoţionant al acestei aristocrate uşor rebele devenită icoană pop. Prin intermediul unor interviuri acordate jurnaliştilor, dar şi istoricilor, folosind şi biografii ale familiei regale, documentarul dezvăluie, cu ironie şi uneori chiar cinism, toate faţetele prinţesei, de la cele glamour la cele întunecate. Cea de a 20-a comemorare a morţii prinţesei a provocat o nouă Dianamanie. “Ceea ce place, susţine psihanalistul, este sfârşitul dramatic. Iubim cu atât mai mult prinţesele, cu un interes canibal, când ele mor. Oamenilor nu le plac prinţesele fericite”.
La o ceremonie oficială
Nu pot fi omise documentarul cuprinzând mărturiile majordomului său, Paul Burrel, sau Moşteniea Dianei, realizat de Stéphane Bern ori biopicul Diana, filmul din 2013 al regizorului Oliver Hirschbiegel, cu actriţa Naomi Watts.
Comemorarea din anul acesta a prilejuit numeroase numere speciale ale revistelor, documentare de televiziune inedite şi emisiuni de radio. Dragostea publicului pentru “prinţesa inimilor” a rămas intactă.
“Diana a intrat în panteonul popular cu acelaşi destin tragic ca şi Grace Kelly, Marilyn Monroe sau Regina Astrid a Belgiei. Ea este totodată star universal, prinţesă sacrificată, eroină fără voie a unei poveşti care s-a sfârşit prost. Tragedia vieţii sale a dus la imortalitatea ei în inimi”, consideră Stéphane Bern.
În căutarea fericirii după divorţul de Prinţul Charles
Revista Point de Vue a publicat un număr intitulat Legendara Diana, care, “ca şi Elvis sau Marilyn face parte dintre marile figuri populare care suscită zvonuri delirante”.
Lisbeth Bischoff, expert a familiei regale pentru Canalul public austriac ORF, care difuzează documentarul produs de ea şi intitulat Diana - Forever and ever, consideră că fascinaţia persistentă suscitată de Lady Di este rezultatul destinului tragic al acestei femei împărţite între monarhie, propriul altruism şi presiunea massmedia”
Şi exemplele pot continua.
O fotografie din albumul familiei
Primul lungmetraj despre Lady Di, Diana Prinţesă de Galles, a declanşat o polemică, realizatorul, un fost redactor al tabloidului The Sun, acuzând familia regală de cenzură. Pe de o parte, producătorul de televiziune Kelvin MacKenzie consideră că protestele familiei regale amintesc de cenzura Rusiei staliniste, de cealaltă parte, avocaţii Fondului Diana, anunţă că nu s-a cerut acordul Palatului Kensington şi al familiei Spencer (familia prinţesei Diana) sau a Fondului Diana”, considerând filmul “prost venit şi deplasat”. Pelicula, cu un buget de 2,5 milioane de dolari, este, după afirmaţia producătorilor, retrasarea “căutării fericirii” de către prinţesă de la divorţul său până legătura cu producătorul egiptean Dodi al-Fayed, fiul miliardarului Mohamed al-Fayed, amândoi dispăruţi în “conspiraţia destinului”.
În timpul unei vizite în Italia
Lady Di a rămas un simbol şi pentru lumea modei. Descendentă a aristocraţiei engleze, ea ştia să evite gafele, modernizând, în acelaşi timp, imaginea tradiţională a prinţesei. Stilul ei a fost reluat şi copiat în lumea întreagă şi a influenţat o generaţie de femei care doreau să se simtă mai libere. A fost prima femeie din familia regală care a purtat fuste deasupra genunchiului. Şi dacă unii au afirmat că este scandalos, alţii au aplaudat îndrăzneala ei de a renunţa la tradiţie.
Dincolo însă de aceste aspecte, Lady Di s-a implicat în mai multe asociaţii şi a participat la difuzarea unor informaţii cruciale despre maladiile grave, cum ar fi lepra şi SIDA. A fost, de asemenea, o figură emblematică a campaniei împotriva minelor personale.
Un stil care a schimbat imaginea tradiţională a unei prinţese
Naomi Watts, întruparea cinematografică a Prinţesei Diana
Viaţa ei a fost scrutată din toate punctele de vedere şi a devenit prada favorită a revistelor. A devenit un star care aducea profit.
Fii săi şi-au anunţat dorinţa de a ridica un monument în onoarea mamei lor. O statuie ce va fi instalată lângă Palatul Kensington, fosta reşedinţă a Dianei.
“Sunt 20 de ani de când mama noastră a decedat şi a sosit timpul să aducem un omagiu impactului pozitiv pe care l-a avut asupra Marii Britanii şi peste tot în lume, dedicându-i o statuie. Sperăm ca aceasta să arate tuturor celor care vizitează Palatul Kensington care a fost viaţa ei şi care este moştenirea ei (…) Sperăm că ea va fi dezvelită înainte de sfârşitul anului 2017”.
William şi Harry au vorbit în documentar despre ziua morţii mamei lor
Majestatea Sa Regina Elizabeth a anunţat că sprijină proiectul. Această statuie va fi al patrulea monument londonez, dedicat prinţesei şi va fi situată nu departe de Fântâna comemorativă a Dianei din Hyde Park.
A plâns-o întreagă Londră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu