Peste trei sferturi dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 sufereau încă de simptome la șase luni de la infectare.
76% dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 au suferit de cel puțin un simptom după șase luni, potrivit unui studiu conform căruia oamenii de știință arată necesitatea unor investigații suplimentare asupra efectelor persistente ale coronavirusului. Cercetarea, care a fost publicată în revista medicală Lancet și a implicat sute de pacienți din orașul chinez Wuhan, este printre puținele care au urmărit simptomele pe termen lung ale infecției COVID-19.
S-a constatat că oboseala sau slăbiciunea musculară sunt cele mai frecvente simptome, în timp ce oamenii au raportat și dificultăți de somn.
„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, abia începem să înțelegem unele dintre efectele sale pe termen lung asupra sănătății pacienților”, a declarat autorul principal Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie. Profesorul a spus că cercetarea a evidențiat necesitatea îngrijirii continue a pacienților după ce au fost externați din spital, în special cei care au avut infecții severe.
„Munca noastră subliniază, de asemenea, importanța efectuării unor studii prelungite de urmărire la populații mai mari, pentru a înțelege spectrul complet de efecte pe care COVID-19 le poate avea asupra oamenilor”, a adăugat el. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că virusul prezintă un risc pentru unele persoane cu efecte grave continue - chiar și în rândul persoanelor tinere, altfel sănătoase, care nu au fost spitalizate, potrivit ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu