La alții se poate: președintele Tunisiei a părăsit țara, în urma protestelor

proteste tunisia
proteste tunisia

Preşedintele tunisian Zine Al Abidine Ben Ali, care conducea de 23 de ani destinele ţării şi s-a confruntat cu o criză fără precedent, a părăsit Tunisia, premierul anunţând că preia conducerea, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Premierul Mohammed Ghannouchi a apărut pe postul public de televiziune anunţând că-şi asumă conducerea ţării, după ce sute de tunisieni au protestat din nou vineri, la Tunis, cerând îndepărtarea de la putere a preşedintelui Ben Ali, anunță Agerpres..

Pe de altă parte, principalele partide de opoziţie au cerut de la Paris crearea unui cabinet provizoriu care să guverneze ţara timp de trei luni, conform Constituţiei ţării.

Aceste anunţuri intervin după ce autorităţile au anunţat vineri decretarea stării de urgenţă pe teritoriul întregii ţări şi interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, interzicerea manifestaţiilor publice şi au permis armatei şi poliţiei să deschidă focul asupra oricărui 'suspect' care refuză să se supună ordinelor.

S-a decis impunerea stării de urgenţă, 'pentru protejarea cetăţenilor tunisieni', a indicat postul public de televiziune.

Preşedintele tunisian a luat această decizie drept urmare a manifestaţiilor antiprezidenţiale care au degenerat în violenţe, provocând moartea a zeci de persoane, conform unei organizaţii neguvernamentale.

Cel puţin 13 civili au fost împuşcaţi mortal joi de forţele de ordine, la Tunis şi în împrejurimile capitalei tunisiene, după discursul preşedintelui.

Violenţele au continuat în cursul după amiezii de vineri, în special la Tunis, unde un fotoreporter francez a fost rănit de forţele de ordine tunisiene.

Anterior, şeful statului tunisian a decis demiterea guvernului şi organizarea de alegeri legislative anticipate, în următoarele şase luni.

Confruntările au fost reluate, în pofida angajamentelor asumate joi seara de preşedintele Ben Ali, în încercarea de a dezamorsa tensiunile provocate de un val de proteste sociale fără precedent, urmat de represiuni soldate cu cel puţin 66 de morţi.

Ben Ali a promis că nu va mai candida pentru un nou mandat prezidenţial, în 2014, că va democratiza ţara şi a cerut încetarea focului împotriva manifestanţilor. El a indicat că a ordonat ridicarea oricărei forme de cenzură asupra presei şi internetului, până acum strict supravegheate.

O altă măsură, scăderea preţurilor produselor şi serviciilor de primă necesitate, promisă de Ben Ali, a fost urmată vineri de publicarea unei liste cu 19 articole ce vor fi ieftinite.

În cursul după amiezii de vineri, armata tunisiană a preluat controlul aeroportului internaţional, fiind decisă închiderea spaţiului aerian.

Totodată, autorităţile l-au eliberat pe opozantul Hamma Hammami, lider al Partidului muncitorilor comunişti tunisieni /POCT/, care a fost arestat miercuri de către poliţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel