”La amiază împotriva lui Putin”. Ultimatumul lui Alexei Navalny care ar putea să boicoteze alegerile din Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află care a fost ultimatumul lui Alexei Navalny care ar putea să îl oprească pe Putin.

Cu doar 15 zile înainte să fie declarat mort într-o închisoare rusă, Alexei Navalny a lansat ultima sa lovitură împotriva lui Vladimir Putin.

Liderul opoziției ruse și-a petrecut ultimele săptămâni din viață încarcerat într-o închisoare la nord de Cercul Polar, un loc cunoscut ca fiind rece, periculos și inconfortabil, cu condiții atât de extreme încât echivalează cu tortura.

Timp de mai bine de un deceniu, Navalny a fost cel mai proeminent opozant al președintelui rus și cea mai mare amenințare politică. De-a lungul anilor, a fost pus sub supravegherea statului, agresat fizic și încarcerat. Și totuși, în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în Germania după ce a fost aproape ucis de agentul neurotoxic Novichok, a ales să se întoarcă în Rusia, știind că va fi probabil reținut la sosire.

Încarcerat și ținut adesea în izolare, Navalny a slăbit vizibil în timpul celor trei ani petrecuți în sistemul penal rusesc, dar chiar și izolat în nordul îndepărtat al țării, el a reușit totuși să transmită mesaje susținătorilor săi, punându-și greutatea în spatele unui plan de mobilizare a opoziției în timpul alegerilor prezidențiale din acest weekend.

Foto: Agerpres

În data de 1 februarie, un mesaj a fost postat pe contul său de pe platforma de socializare X, marcând primele sale instrucțiuni înainte de votul prezidențial care va avea loc în acest weekend.

”Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la secțiile de votare la ora 12.00. La amiază împotriva lui Putin”, a scris Navalny.

Ca plan, acesta avea atracțiile sale. Protestul, o serie de adunări în întreaga țară, ar fi la nivel național, legal și relativ sigur. ”Ei bine, ce pot face?” a adăugat Navalny. ”Vor închide secțiile de votare la ora 12.00? Vor organiza o acțiune de susținere a lui Putin la ora 10 dimineața? Îi vor înregistra pe toți cei care au venit la prânz și îi vor pune pe lista persoanelor de neîncredere?”, a mai întrebat Navalny.

Apel preluat de Navalnaya

Era de mult timp clar că alegerile nu vor fi nici libere, nici corecte: Putin ar fi singurul candidat real care ar fi rămas în picioare, toți criticii săi proeminenți fiind fie morți, fie întemnițați, fie în exil, fie eliminați de pe buletinul de vot. Dar, prin simpla prezență la ora stabilită, rușii ar putea să-și exprime dezaprobarea și să expună votul - menit de Kremlin să aducă aclamarea finală a lui Putin după asaltul său asupra Ucrainei - ca fiind fals.

Moartea lui Navalny la puțin peste două săptămâni mai târziu - în mod oficial din cauze naturale, afirmație contestată vehement de susținătorii săi și de familie, care susțin că a fost ucis - a dat un nou impuls mișcării.

După ce mii de ruși au înfruntat frigul și autoritățile pentru a se alinia la înmormântarea sa și a depune un mic deal de flori pe mormântul său, apelul lui Navalny a fost preluat de văduva și moștenitoarea sa politică Iulia Navalnaya.

Foto: Agerpres

"Alexei a cerut oamenilor să participe la acest protest și de aceea, pentru mine personal, acest lucru este atât de important", a declarat ea recent într-o înregistrare video în care i-a îndemnat pe ruși să se alăture evenimentului "pentru Navalny".

"Vreau să fac ceea ce el credea că este corect", a spus ea.

Înmormântat la cimitirul Borisovo din Moscova, Navalny rămâne cel mai puternic contestatar al lui Putin. Indiferent dacă mulțimi de ruși se vor prezenta sau nu pentru a-și exprima dezacordul duminică la prânz, dispariția sa a subliniat și mai mult lipsa de legitimitate a lui Putin.

"Chiar și mort, Navalny îi provoacă daune maxime lui Putin", a declarat Maxim Reznik, un coleg politician din opoziție de la care Navalny a preluat ideea de "Amiază împotriva lui Putin".
"Și-a dat întreaga viață pentru libertatea noastră. Ultimul lucru pe care l-a făcut a fost să ne ceară să îi acordăm 30 de minute", a spus Reznik.

Alegerile din Rusia

La scrutinul din acest weekend, care începe vineri și se încheie duminică, Putin candidează, în esență, împotriva propriului trecut.

Președintele rus - care a venit la putere în 1999 și nu a participat niciodată la o singură dezbatere electorală - își propune să își depășească performanța de la ultimele alegeri din 2018, când numărătoarea oficială i-a acordat un scor record de 77% din voturi.

Un rezultat și mai bun ar fi o confirmare publică a unei afirmații pe care Putin a făcut-o în februarie în timpul discursului său anual din cadrul Adunării Federale: că războiul său împotriva Ucrainei este susținut de "majoritatea absolută a rușilor".

Se așteaptă ca victoria garantată a lui Putin să îi sporească încrederea înaintea a ceea ce analiștii avertizează că ar putea fi o nouă escaladare a represiunii și, posibil, o a doua campanie de mobilizare pentru războiul din Ucraina.

Foto: Agerpres

Este, de asemenea, primul scrutin din 2020, când Putin a ignorat constituția, grăbindu-se să facă modificări pentru a-i permite să candideze pentru încă două mandate de șase ani.

"Scopul este de a face ca totul să pară real și de a biciui aparența unui sprijin majoritar, pentru a ascunde în ochii rușilor și a lumii exterioare faptul că Putin nu are dreptul legal de a participa la aceste alegeri în primul rând", a declarat Ekaterina Schulmann, analist politic rus la Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin.

"Acest ritual este menținut pentru că așa s-a procedat în ultimii douăzeci și cinci de ani", a adăugat ea.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a prezis vara trecută că Putin va câștiga 90% din voturi, declarând presei de stat că șeful său va fi reales "cu o marjă uriașă, iar alegerile în sine, în teorie, sunt doar o cheltuială suplimentară".

Loterie la vot

Kremlinul folosește toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a obține rezultatul dorit.

În multe regiuni, votul este și o loterie, cu premii care variază de la credite pentru transportul public și vouchere pentru cafenele până la boxe inteligente, mașini și chiar apartamente. Funcționarilor publici, angajaților din companiile de stat și studenților li s-a ordonat cu strictețe să voteze.

Videoclipurile care îi îndeamnă pe ruși să voteze le prezintă o imagine a ceea ce îi așteaptă în țara lor dacă nu participă. Un spot care circulă pe rețelele de socializare pro-Kremlin le cere rușilor: "Fii bărbat, mergi la vot!".

Prin metode care, potrivit analiștilor, vor fi folosite pentru a umfla prezența la vot și a facilita manipulările, rușii din 29 de regiuni sunt îndemnați să voteze electronic, iar alegerile se vor desfășura pe parcursul a trei zile.

Apoi, există și buletinul de vot în sine. În afară de Putin, alegătorii vor avea de ales între alte trei nume, ceea ce face ca acesta să fie cel mai scurt aliniament prezidențial din istoria modernă a Rusiei.

Foto: Pexels

Pe buletinul de vot se enumeră candidatul Partidului Comunist, Nikolai Kharitonov, liderul Partidului Liberal Democrat, Leonid Slutsky, și Viaceslav Davankov, din partea partidului New People.

În aparență, Davankov este menit să-i atragă pe rușii mai liberali, dar manifestul său nu este deloc progresist. El cere pace cu Ucraina, dar "în condițiile noastre"; a susținut anexarea teritoriului ucrainean și legile privind cenzura militară; și este coautor al unei legi care interzice operațiile de schimbare de gen.

Singurii candidați care s-au pronunțat împotriva războiului - Ekaterina Duntsova și Boris Nadejdin, care a ținut prima pagină a ziarelor mondiale după ce rușii anti-război au făcut coadă în fața birourilor sale de campanie - au fost descalificați din motive tehnice.

"Ceea ce suntem pe cale să vedem este de fapt o "operațiune electorală specială" prin care Putin îl reconfirmă pe Putin", a declarat politicianul de opoziție Reznik pentru POLITICO din exil, din Vilnius, folosind un joc de cuvinte care face referire la descrierea de către Putin a războiului din Ucraina ca fiind o operațiune militară specială.

"La amiază împotriva lui Putin" este o opțiune

În lipsa unei piețe de desfacere pentru disidență și în condițiile în care alegerile se decid mai degrabă la Kremlin decât la secțiile de votare, "La amiază împotriva lui Putin" al lui Navalny reprezintă una dintre puținele opțiuni rămase pentru rușii care se opun președintelui pentru a-și exprima nemulțumirea.

Moartea liderului opoziției și mulțimea de oameni care au venit la înmormântarea sa au dat o nouă semnificație acrobației.

Diverse figuri din opoziție propun în continuare strategii electorale: votați pentru un candidat, altul decât Putin, cum ar fi Davankov; votați pentru mai mulți candidați și anulați astfel scrutinul; boicotați complet votul.

Dar ei au ajuns, de asemenea, la un consens unic, încurajându-i pe ruși să vină la secțiile de votare la ora 12.00 pe 17 martie, indiferent dacă, sau cum, intenționează să voteze după aceea.

"În timpul înmormântării lui Navalny, oamenii au realizat că sunt mulți și că există o modalitate prin care pot arăta că opinia lor contează. În Rusia de astăzi, cozile au devenit un simbol al disidenței, un mod de a-ți exprima poziția civică", a declarat Duntsova, cea care a fost respinsă de Comisia Electorală în lupta pentru a candida împotriva lui Putin.

Foto: Agerpres

Important este că planul le permite rușilor să își arate dezaprobarea fără a încălca legile privind protestele - chiar dacă acest lucru nu reprezintă o garanție de siguranță.

"Putin i-a deposedat pe cetățenii ruși de aproape toate drepturile pe care le au, dar până acum nu și de acesta", a declarat Ivan Zhdanov, un aliat al lui Navalny, într-un videoclip pe YouTube înainte de moartea liderului opoziției.

Navalnaya a reluat apelul: "Ce pot să facă? Să închidă secțiile de votare? Să nu vă lase să intrați?".

Cu toate acestea, s-ar putea ca planul să nu meargă conform așteptărilor. Participarea la înmormântarea lui Navalny a fost văzută ca un act moral prin excelență, a spus Schulmann, dar mulți ruși anti-Kremlin vor fi reticenți să se asocieze cu o alegere pe care o consideră coruptă și murdară.

Există, de asemenea, riscul ca opoziția să nu-și atingă obiectivul de a prezenta mulțimi mari, având în vedere că participanții vor fi împrăștiați în sute de secții de votare din întreaga țară.

Fiodor, un moscovit în vârstă de 30 de ani al cărui nume de familie nu este dezvăluit din motive de siguranță, a declarat că ar putea trăi cu acest rezultat. "Vor fi ca niște mini-proteste locale. Este de asemenea în regulă, atâta timp cât nu te simți singur", a declarat el pentru.

Între timp, autoritățile iau deja măsuri de precauție. Site-ul web folosit de echipa lui Navalny pentru a promova adunările spontane a fost blocat; presa rusă de opoziție raportează că angajații statului au instrucțiuni explicite de a vota în anumite zile și ore, cel mai adesea vineri.

Foto: Agerpres

Mai multe orașe, printre care Ekaterinburg, Novosibirsk și Riazan, au anunțat festivități concurente înainte de Postul Ortodox duminică la prânz, probabil pentru a distrage atenția de la adunările spontane.

Reznik a declarat că abia după ce a lansat ideea "La amiază împotriva lui Putin", cineva a subliniat o paralelă cu un apel similar la arme în Polonia în 1989. Un afiș de campanie care folosea sloganul "Amiaza Mare" a ajutat la mobilizarea opoziției față de regimul comunist, ceea ce a dus în cele din urmă la sfârșitul guvernării susținute de sovietici.

"Nu spun că noi, ca și polonezii, putem răsturna regimul. Dar, cel puțin putem arăta că împăratul este gol", a spus Reznik.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel