La aproape două luni de la scandal, Ferrero își cere public scuze. De unde a provenit contaminarea cu salmonella

Sediul fabricii Ferrero din Arlo, Belgia
Sediul fabricii Ferrero din Arlo, Belgia

Potrivit celor mai recente estimări, peste 300 de persoane ar fi fost afectate de salmoneloză în urma consumului de gustări cu ciocolată ale multinaționalei italiene. Cea mai mare parte a rapoartelor a fost strânsă în Franța, unde pe 19 mai asociația de consumatori FoodWatch a depus o plângere împotriva Ferrero.

Scandalul a fost un prejudiciu considerabil pentru imaginea companiei Ferrero, cu atât mai mult cu cât a ajuns aproape de Paște, când celebrele ouă Kinder erau deja pe piață, conform Europa Today.

Nicolas Neykov, directorul Ferrero France, filiala cea mai afectată de contaminarea uzinei Arlon, a ales ziarul Le Parisien pentru a-și cere scuze clienților.

„Ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil. Ne pare rău, îmi pare rău. Conform investigațiilor noastre, contaminarea provine de la un filtru situat într-un rezervor de unt pentru lactate. A ajuns la fabrică fie din materii prime contaminate, fie de la oameni. Cum să explic că protocolul rigid care a funcționat de mai bine de 75 de ani nu a funcționat? Ancheta ne va spune”, a adăugat el.

Cuvintele lui Neykov sunt un răspuns indirect la acuzațiile conform cărora multinaționala italiană ar încerca să ascundă de autoritățile sanitare contaminarea fabricii belgiene: „Grupul a recunoscut că a detectat salmonella în fabrica sa Arlon din Belgia încă din 15 decembrie”, spune FoodWatch.

Totuși, șeful Ferrero Franța respinge acuzațiile de neglijență: „Arlon nu este o fabrică de deșeuri, acolo s-au investit 36 ​​de milioane de euro în ultimii ani. Nu a existat niciodată vreo înșelăciune sau încercare de a ascunde adevărul”, asigură el pentru Le Parisien.

Neykov a mai subliniat că Ferrero a retras 3.000 de tone de produse Kinder în aprilie, ceea ce înseamnă „zeci de milioane de euro în pierderi”.

Bătălia judiciară

Pierderilor comerciale li s-ar putea alătura în curând repercusiunile bătăliei judiciare purtate în Franța. Pentru a prezenta reclamația, susținută de FoodWatch, au fost familiile a două fete, una născută în 2013 și cealaltă în 2016, care s-au îmbolnăvit după ce au mâncat ouă de ciocolată. Louna, în vârstă de 6 ani, ar fi fost „internată într-o cameră de urgență pediatrică pentru otrăvire cu salmonella” care a dus la miocardită, potrivit organizației de consumatori.

La sfârșitul lunii aprilie, avocatul Jérémy Kalfon, care reprezintă familiile implicate, l-a acuzat pe Ferrero că „a ascuns prezența salmonelei în fabrica sa de luni de zile” și a anunțat că a colectat cel puțin 15 cazuri confirmate de contaminare din produsele Kinder: „Fiecare dintre aceste familii, împrăștiate în toată țara, au fost șocate de modul în care Ferrero și-a gestionat cazul, în cel mai rău caz prin faptul că nu le-a răspuns solicitărilor, în cel mai bun caz oferindu-le cupoane pentru niște Kinder Surprise”.

Gigantul italian de ciocolată a răspuns cu o declarație vagă, susținând că toți onsumatorii care au întâmpinat simptome care le-au afectat sănătatea pot depune o cerere specifică de despăgubire pe o platformă web.

Citește și...

Ciocolată și ouă Kinder, RETRASE și de pe piața din România, după ce zeci de copii din cel puțin 9 țări s-au infectat cu salmonella

Ciocolata Kinder începe să fie retrasă de pe rafturi și în România, după depistarea mai multor cazuri de salmonella în Europa. Reamintim că zeci de persoane din Marea Britanie, majoritatea....citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel