Invitată la DC News, Florinela Georgescu (ANM) a vorbit despre fenomenele meteorologice apărute în ultima perioadă.
"De multe ori spunem că încadrăm stația Băneasa în categoria zonelor "depresionare", dar este într-adevăr de multe ori comparabilă temperatura de la stația Băneasa cu cele înregistrate în zonele cele mai joase din Muntenia.
Și, repet, în astfel de situații, spectaculoasă e creșterea de temperatură în zonele deluroase și chiar cele montane. Ce este totuși de luat în considerare în astfel de situații?
O presiune atmosferică foarte ridicată în sezonul rece în general - toamna, iarna, chiar și primăvara -, se creează condiții în care mișcarea aerului este una extrem de slabă, cu tendință de descendență, ceea ce înseamnă că tot poluantul rămâne în straturile cele mai joase.
Se creează ceea ce se numește o inversie termică, deci cel mai rece în straturile jos, mai cald în straturile mai înalte, iar călduțul ăsta de deasupra, să spunem astfel, împiedică dispersia.
Deci este o situație în care poluantul, de orice natură, rămâne în stratul jos și circulația aerului este foarte slabă, dispersia e foarte slabă.
Acum oarecum suntem în situația inversă (n.r., față de situația amintită, respectiv asfaltul care încinge aerul), în care cel mai rece sunt straturile cele mai de jos, cele mai apropiate de sol, mișcarea aerului este una descendentă și, de altfel, una foarte slabă, atât pe orizontală cât și pe verticală, deci absolut tot ce se poluează rămâne aici în stratul acesta cel mai de jos", explică Florinela Georgescu.
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu