Există diferite mituri legate de etajul la care este bine să stai în caz de cutremur.
Unii spun că este bine să stai la etajul 10 pentru a avea mai multe șanse să scapi viu la un seism puternic. Alții cred că te avantajează dacă stai la etaje mai joase.
Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu a spus că nu contează la ce etaj stai în cazul unui cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.
„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte. Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a zis prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.
Vedeți aici mai multe detalii:
Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu a absolvit în 1991 Facultatea de Construcții din Iași. Studiile doctorale în domeniul evaluării riscului seismic, finalizate în 1999, au fost parcurse la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). În prezent, este profesor de siguranța construcțiilor la UTCB. Radu Văcăreanu este președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România.
A participat la elaborarea următoarelor reglementări tehnice:
P100-1 – Cod de proiectare seismică – Partea I- Prevederi de proiectare pentru clădiri (edițiile din 2006 și 2013)
P100-3 – Cod de proiectare seismică- Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente (edițiile din 2008 și 2019)
CR 0 -2012 – Cod de proiectare. Bazele proiectării construcțiilor
CR 1-1-3 -2012 – Cod de proiectare. Evaluarea acțiunii zăpezii asupra construcțiilor
CR 1-1-4 – 2012 – Cod de proiectare. Evaluarea acțiunii vântului asupra construcțiilor
RTC 10 – 2022 – Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu