Performanța unui sportiv depinde de mulți factori. Unii dintre aceștea se referă la persoană, cum ar fi condiția fizică, starea psihologică și motivația, dar cu siguranță nu sunt singurii.
Acesta este motivul pentru care fiecare sportiv, mai devreme sau mai târziu, trebuie să răspundă la o întrebare fundamentală: care este cel mai bun moment pentru antrenament?
Activitatea motrică - rezistență, forță sau viteză - este strâns legată de funcționarea întregului organism.
Știm că orice mecanism fiziologic este fin reglat de hormoni și neurotransmițători, care sunt eliberați și suprimați pe baza unor stimuli de diferite tipuri.
Unele secreții, de altfel, urmează așa-numitul ”ceas biologic”. Înseamnă că acestea cresc sau scad într-o manieră variabilă în funcție de timp.
GH este la apogeu în miezul nopții - sau mai bine zis, somn - și se prăbușește dimineața - sau mai bine zis, la trezire;
Testosteronul este la apogeu dimineața devreme - sau mai bine zis, chiar înainte de trezire - și se prăbușește seara - sau mai bine zis, spre sfârșitul zilei;
TSH urmează mai mult sau mai puțin tendința testosteronului
Ceea ce mulți nu știu, însă, este că, dincolo de predispoziția individuală, ceasul biologic este înzestrat cu o capacitate de adaptare foarte mare.
Ca întotdeauna, organismul este cel care se adaptează la mediu, nu invers; căutarea momentului de ”vârf” al testosteronului sau ”prăbușire” cortizolului, prin urmare, nu are prea mult sens practic.
În schimb, este mai bine să încercăm să interveni asupra variabilelor cu adevărat impactante, despre care vom discuta mai bine mai jos.
Notă : spunând acestea, amintiți-vă că fiecare subiect este unic, la fel cum atitudinea specifică este foarte personală, scrie My Personal Trainer.
Din punct de vedere statistic, cel mai bun moment pentru antrenament este a doua jumătate a zilei.
Cu toate acestea, aceste date sunt în conflict cu cele de mai sus. Testosteronul, de exemplu, care este foarte important în timpul antrenamentului de forță, pare să scadă spre sfârșitul zilei. În ansamblu însă, activitatea sistemului nervos central pare încă foarte bună, iar starea bazală motorie la vârful potențialului său (temperatura, mobilitate etc.).
Datele raportate de investigațiile crono-biologice sunt extrem de înșelătoare, deoarece sunt influențate de obiceiuri, nevoi mai mult decât de impactul real al hormonilor de secreție pulsatorie.
Un studiu publicat în 2019 în Journal of Physiology a arătat că antrenamentul imediat după trezire poate ”anticipa” ceasul biologic, îmbunătățind performanța psiho-fizică în prima jumătate a zilei, dar reducând autonomia generală.
Așadar, în mod paradoxal, cei care se chinuie să ”plece” dimineața, cu un mic efort adaptativ inițial, vor putea îmbunătăți această atitudine grație exercițiului fizic timpuriu.
Vara, temperatura este mai scăzută și îți permite să te antrenezi mai bine, cu o sarcină de antrenament mai mare și un risc mai mic de deshidratare;
Majoritatea sălilor de sport sunt practic goale, iar traficul este minim pe stradă;
După cum era anticipat, îmbunătățește performanța psiho-fizică în prima jumătate a zilei;
Testosteronul este mai mare.
Articulațiile și mușchii sunt încă încordați și rigizi și este nevoie de mai multă încălzire;
Este nevoie de o atenție sporită în gestionarea micul dejun și timpii de digestie;
Timpul somnului trebuie anticipat.
Trebuie spus că, din motivele explicate mai sus, activitățile intense - care necesită o capacitate neuromusculară ridicată, sau în orice caz concentrare considerabilă și rezistență psihologică - se desfășoară cu mai mult succes mai ales seara.
În acest moment temperatura corpului este mai mare, la fel și vascularizarea, iar sistemul locomotor este deja „încâlzit”.
După cum era de așteptat, starea motorie e mai bună și temperatură bazală mai mare;
Stare nervoasă optimă;
Gestionarea mai ușoară a meselor și a timpilor de digestie ;
Contribuie la eliminarea stresului la locul de muncă;
Munca, în special cea manuală, poate compromite performanța generală;
Poate îngreuna să adormi;
Vara temperatura este mai ridicată decât dimineața devreme;
Întunericul timpuriu poate fi un factor de descurajare pentru cei care se antrenează în aer liber;
În general, sălile de sport sunt aglomerate, iar străzile sunt aglomerate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu