Potrivit experților de la Sleep School din Londra, somnul este grav afectat de prezenţa telefoanelor mobile sau a altor aparate electronice. Mai mult, aceste aparate pot provoca dureri de cap şi ameţeală dacă sunt ţinute lângă pat, spune medicul Guy Meadows.
Dacă suferiţi de insomnii sau vă treziţi foarte des în timpul nopţii, cea mai bună soluţie este să nu mai ţineţi telefonul mobil în dormitor. Opt persoane din 10 stau cu telefonul mobil lângă pat şi 5 din 10 îl folosesc pe post de alarmă, potrivit Daily Mail.
Multe persoane folosesc tableta sau telefonul mobil chiar înainte să adoarmă. Lumina albastră emisă de ecranele acestor aparate afectează ritmul circadian al organismului, care pare să nu mai facă diferenţa corectă între zi şi noapte.
Este mult mai bine să citim o carte în format clasic înainte de culcare, nu un e-book. Specialiştii recomandă să nu mai folosiţi telefoanele sau tableta cu aproximativ 3 ore înainte de culcare, ca să puteţi dormi mai bine.
La fel, orice mesaj primit noaptea pe mobil, care produce o vibraţie sau luminează ecranul chiar şi doar câteva secunde, vă poate afecta serios somnul. De asemenea, radiaţia electromagnetică emisă de telefoane poate afecta activitatea electrică din creier în timpul somnului.
Oricum, simpla prezenţă a mobilului lângă pat va determina creierul, în mod inconştient, să fie mai alert chiar şi în somn, să doarmă mai superficial, ca să fie oricând gata de un apel. De asemenea, nici ținerea mobilului la încărcat pe timpul nopții în dormitor nu este benefică pentru un somn sănătos.
În concluzie, experții sunt de acord că un telefon situat în apropierea patului nu vă ajută să dormiți.
Medicul Andrew Tresidder spune că a remarcat o îmbunătăţire a somnului pacienţilor care au scos din dormitor telefonul mobil. Ei ai scăpat astfel şi de durerile de cap.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News