Cercetătorii au analizat relaţia dintre fumatul în timpul sarcinii şi şansele fiicelor respectivelor femei de a dezvolta obezitate şi diabet atunci când vor fi ele însele gravide, scrie Mamele au fost clasificate în trei categorii: nefumătoare, fumătoare de nivel moderat ,1-9 ţigări pe zi și fumătoare de nivel ridicat, peste 9 ţigări pe zi. Dintre fiicele studiate, 7.300 au devenit obeze şi 291 au dezvoltat diabet gestaţional atunci când au fost, la rândul lor, însărcinate.
Fiicele expuse moderat aveau şanse cu 36% mai mari de a deveni obeze , cele expuse puternic - şanse cu 58% de a dezvolta obezitate.
Cercetătorii afirmă că datele recente arată apariţia unor modificări epigenetice la copiii mamelor fumătoare. Asta înseamnă că fumatul determină schimbări în expresia genelor la copilul încă nenăscut, schimbări care îl predispun mai târziu la obezitate şi diabet.
Alte efecte ale expunerii prenatale la nicotină includ: moartea în număr mai mare a celulelor beta producătoare de insulină din pancreas şi amplificarea expresiei genelor asociate cu factorii de transcripţie, ce duc la formarea celulelor adipoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News