EXCLUSIV  La ce riscuri te supui dacă ridici greutăți mai mari decât pot mușchii suporta. Dr. Liviu Ojoga (SANADOR): Uneori sunt nediagnosticate / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News, DC Medical și DC Sport unde a vorbit despre patologia sportivă la nivelul articulației umărului. 

Dr. Liviu Ojoga a vorbit despre ruptura de tendon biceps, o patologie relativ frecventă care, de foarte multe ori, nu este diagnosticată la timp, fapt care duce la apariția unor complicații mai dificil de soluționat. 

„Mi-am propus să discutăm astăzi despre patologia sportivă la nivelul articulației umărului și aș vrea să încep cu câteva patologii care sunt relativ frecvente, însă uneori sunt nediagnosticate sau trecute cu vederea și duc la apariția unor probleme care sunt mult mai greu de rezolvat ulterior.

Printre acestea aș vrea să menționez rupturile de tendon biceps care pot fi proximale sau distale, în special cele distale sunt nediagnosticate. Pacienții remarcă o diformitate la nivelul bicepsului, Semnul Reverse Popeye. Dacă ne aducem aminte de la desene animate, Popeye Marinarul avea un mare biceps distal. Când se rupe capătul distal al bicepsului, mușchiul biceps migrează proximal și acesta se numește Semnul Reverse Popeye.”, a spus dr. Liviu Ojoga.

Sanador

Care sunt simptomele

Jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe medic dacă în cazul sportivilor care nu au un antrenament constant se poate rupe la un efort mai mare. 

„Pentru leziunile de biceps și de pectoral mare nu are mare legătură cu încălzirea, ci mai degrabă o neconcordanță între efortul pe care îl face sportivul și posibilitățile mușchiului și ale tendonului propriu. Aici nu vorbim de accidente de schi, baschet, fotbal, ci de pacienți care ridică greutăți, gimnaști.

Durerea este acută în momentul producerii. Uneori se aude exact ca atunci când se rupe o coardă de arc. Acesta e zgomotul, un poc foarte pregnant. Durerea trece. Pacientul se duce la doctor pentru că are durere, are o  diformitate, apare întotdeauna o echimoză, uneori este impresionantă. Nu scapă neobservată.

Problema este atunci când pacientul ajunge la un doctor care îi spune că nu are nimic, că ar trebui să ia un antiinflamator, echimoza dispare, aplică unguent local și până ajung pacienții la cineva care recunoaște patologia și le recomandă să fie operați și ajung la cineva care poate să îi opereze, uneori durează până la un an de zile, poate peste.”, a spus medicul. 

 

Care sunt consecințele unei intervenții întârziate

„Problema este că tendonul se retrage și uneori devine imposibil să-l mai poți reinsera la locul anatomic și atunci e nevoie de o plastie de tendon, ceva mult mai complicat decât dacă ai repara în acut și cu rezultate mult mai greu predictibile decât o operație în acut.”, a spus Dr. Liviu Ojoga. 

Medicul  a explicat și ce înseamnă „în acut". Potrivit acestuia, „Între o săptămână și o lună e considerat acut. Nu sunt probleme de reparații."

Cum se face intervenția

„Când vorbim de capătul distal al bicepsului el se avulsionează de pe tuberozitatea bicipitală radială, e franjurat, mai are câteva urme de fibre pe tuberozitate și nu se poate sutura cap la cap. Este o tehnică nouă care se folosește, de reinserție transosos. Se face un tunel, capătul bicepsului este însăilat și firele sunt trecute printr-un endobutton, care este o mică șaibă de titan, care este trecută prin tunelul osos până în capătul celălalt al corticalei radiale. Este restaurat acolo și se fixează această dublare cu un șurub în tunelul făcut intraosos.", a spus Dr. Liviu Ojoga la DC News, DC Medical și DC Sport. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel