La ce riscuri te supui dacă lași televizorul pornit în timp ce dormi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Llăsarea televizorului pornit ne afectează într-atât încât ajunge să altereze ritmul cardiac și metabolic, și, implicit, absorbția adecvată a zahărului din sânge, printre alte consecințe.

Într-o perioadă ca cea actuală, în care ecranele au un rol mult prea pronunțat în viața noastră, știința analizează impactul pe care acestea îl au asupra calității somnului. Multe persoane suferă la un moment dat de dificultăți în a adormi sau a menține somnul. Un studiu recent indică, de asemenea, alte consecințe importante de avut în vedere dacă adormim cu televizorul pornit.

Societatea Spaniolă de Neurologie (SEN) afirmă că cel puțin 10% dintre tulburările de somn sunt cronice și grave, procentaj care ar putea fi mult mai mare, deoarece subdiagnosticarea este semnificativă în acest sens. Până în prezent, mai puțin de o treime dintre pacienți caută ajutor profesional, conform SEN.

O echipă de la Universitatea din California tocmai a dezvăluit diversele consecințe ale somnului cu televizorul pornit, deși populația mai tânără este obișnuită să adoarmă cu alte ecrane, cum ar fi telefonul mobil sau laptopul.

Concluziile studiului se bazează pe monitorizarea a 20 de persoane adulte sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care au fost expuse la două condiții luminoase în timpul fazei lor de somn: lumină slabă și lumină moderată. Participanții au fost selectați pentru că dormeau în mod regulat între 6,5 și 8,5 ore pe noapte, având un program obișnuit între ora 21:00 și ora 1:00 dimineața.

Alterări cardiace și glicemice

Atunci când participanții au fost expuși la o iradiere luminoasă mai mare, timp de o noapte, au experimentat o creștere a frecvenței cardiace și, de asemenea, o rezistență mai mare la insulină în dimineața următoare, în comparație cu cei care, dimpotrivă, au dormit într-un mediu slab iluminat.

Faptul că organismul nu reacționează adecvat la insulină duce la o absorbție deficitară a glucozei și, prin urmare, la creșterea nivelurilor de zahăr din sânge. Acesta este unul dintre cele mai clare rezultate ale acestui studiu: evitarea acestei expuneri la lumină aduce beneficii sănătății cardiometabolice.

De asemenea, s-au constatat interferențe în producția de melatonină, un hormon cheie care nu numai că reglează somnul, ci și protejează sănătatea cardiovasculară.

Riscul de obezitate, mai mare pentru femei

Echipa științifică responsabilă pentru analiză examinează studii anterioare care arată o legătură directă între lumina artificială în dormitor și un risc mai mare de obezitate la femei. Prin lumină se înțelege atât un televizor, cât și o lampă pe noptieră. Acesta este încă un indicator al perturbării funcției metabolice.

Nu trebuie uitat, pe de altă parte, că tulburările de somn netratate și care persistă în timp afectează o altă dimensiune esențială a sănătății, sănătatea mintală. În acest sens, sunt cunoscute riscurile pe care le pot avea în dezvoltarea anxietății sau depresiei.

În plus față de eliminarea interferențelor luminoase, rețeta pentru a îngriji somnul, în cel mai bun mod posibil, implică pași simpli: respectarea unui program stabil; acordarea atenției la alimentație și băuturi la cină; crearea unui mediu relaxat pentru a adormi; limitarea somnului de după-amiază; exerciții fizice și gestionarea preocupărilor, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel