Kamala Harris și Donald Trump se pregătesc de prima lor dezbatere televizată.
Publicitate
Săptămâna viitoare, actuala vicepreședintă a Statelor Unite, Kamala Harris, și fostul președinte Donald Trump se vor confrunta într-o dezbatere televizată de mare importanță. Această dezbatere ar putea fi esențială pentru a oferi un avantaj decisiv în sprintul final către ziua alegerilor, programată pentru 5 noiembrie.
Pentru Kamala Harris, dezbaterea din Philadelphia, programată pentru marți, reprezintă o ocazie crucială de a-și prezenta prioritățile și de a demonstra fermitatea sa în fața unui adversar care a lansat atacuri discriminatorii și provocatoare la adresa ei. Trump, de partea sa, va încerca să reducă din avântul pe care Harris l-a câștigat de la nominalizarea sa ca reprezentantă a Partidului Democrat, în luna iulie.
Atât Harris, cât și Trump încearcă să se prezinte ca fiind candidați ai schimbării, deși ambii sunt figuri deja bine cunoscute în peisajul politic american. Harris, în calitate de vicepreședintă, vrea să evidențieze realizările administrației Biden, dar fără să fie împovărată de greșelile acesteia, sugerând în același timp că o eventuală președinție a sa ar aduce un nou început pentru țară.
Trump, deși a fost președinte între 2017 și 2021, continuă să se prezinte ca un outsider politic, care se opune instituțiilor de la Washington. De asemenea, acesta își evidențiază experiența pe scena internațională, promițând că poate soluționa conflictele din Ucraina și Gaza și că va proteja SUA de amenințările nucleare din partea Coreei de Nord sau Iranului.
De la nominalizarea sa, Harris a fost ținta unor atacuri personale din partea lui Trump, acesta punând sub semnul întrebării originea ei și făcând comentarii rasiste și sexiste. Dacă Trump va aduce aceleași atacuri pe scena dezbaterii, ar putea pierde votanți nehotărâți, mai ales pe cei care sunt sceptici în privința temperamentului său prezidențial.
În trecut, Trump a folosit o tactică de atac personal și agresiv în dezbaterile cu Hillary Clinton și Joe Biden, iar mulți se întreabă dacă va adopta aceeași abordare în confruntarea cu Harris. În contrast, Harris a evitat să răspundă acestor atacuri, iar mulți spectatori vor fi curioși să vadă cum va reacționa dacă Trump va folosi din nou aceleași tactici de intimidare.
Dezbaterea va fi o oportunitate importantă pentru Harris de a-și contura propria identitate politică în fața unei audiențe naționale. Deși nu este la fel de cunoscută ca predecesorii săi democrați, acest lucru ar putea fi un avantaj, în condițiile în care mulți alegători și-au exprimat deja dezamăgirea față de o posibilă reeditare a cursei Biden-Trump.
Trump, în schimb, va folosi acest moment pentru a argumenta că Harris nu este pregătită să conducă țara și că el este opțiunea mai bună. De asemenea, va ataca politicile administrației Biden, de la securitatea la frontieră până la inflația ridicată, aspecte care au afectat în mod direct familiile din clasa de mijloc.
Harris va avea, la rândul său, ocazia de a critica politicile lui Trump, în special în legătură cu retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan sau cu atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, pe care unii îl consideră o tentativă de răsturnare a rezultatelor alegerilor. De asemenea, va putea evidenția problemele legate de drepturile reproductive ale femeilor, după ce Trump a numit judecători la Curtea Supremă care au contribuit la anularea protecției constituționale pentru avort.
Pe de altă parte, Trump va încerca să asocieze Harris cu politicile liberale pe care aceasta le-a susținut în timpul campaniei din 2020, precum eliminarea asigurărilor private de sănătate și sprijinirea Green New Deal, un program ambițios pentru energie curată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu