La ce să ne așteptăm de la 1 aprilie 2025? Cât va costa un kWh. Dumitru Chisăliță: Facturile ar putea crește și cu 120%

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce ne așteaptă la anul din clipa în care măsura de plafonare a prețurilor la energie va expira!

Facturile la energie electrică dar și la gaz vor conține, mai nou, o informare pentru clienți legată de faptul că la data de 1 aprilie 2025 măsura de plafonare a prețurilor la energie va expira. Iar din acel moment toate facturile vor arăta diferit.

Începând cu 1 noiembrie, furnizorii vor fi obligați să își informeze clienții că prețurile plafonate nu vor mai fi valabile de la 1 aprilie 2025. De asemenea, companiile trebuie să îi instruiască pe oameni despre cum să își schimbe furnizorii.  Aceasta în condițiile în care, conform legii, ANRE are obligația de a informa consumatorii cu privire la evoluțiile din piață. De asemenea, ANRE îi obligă pe furnizori să informeze, lunar, consumatorii de faptul că plafonarea expiră la 1 aprilie 2025, iar prețul plătit va fi cel din contract, potrivit proiectului de ordin postat pe site-ul ANRE.

Foarte important este ca de la data de 1 ianuarie și până în 28 februarie 2025  aceste facturi să conțină, totodată, și o nouă ofertă din partea furnizorilor, ofertă care poate fi acceptată de clienți și care, în același timp, va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2025. Clienții pot accepta oferta atât de la furnizorul lor cât și de la alt furnizor. Mutarea este gratuită și se face în maxim 21 de zile.

Dumitru Chisăliță, analist economic, a avut o intervenție prin telefon la România TV unde a explicat:

"În momentul de față există un număr de patru oferte pe siteul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu valabilitate de la 1 aprilie 2025. Prețurile care sunt ofertate în momentul de față sunt mai mari decât prețurile din prezent, cele plafonate. Asta înseamnă că dacă aceste prețuri se vor materializa în niște contracte iar prețurile nun vor mai fi doar ofertate ci vor fi chiar în baza unui contract există posibilitatea să avem aceste creșteri cu până la 120%. Dar avem 6 luni de zile în care autoritățile să facă tot ceea ce trebuie făcut în așa fel încât această situație care, într-adevăr, ar fi una negativă pentru români, să nu se întâmple.

Practic, există posibilitatea ca în acest moment să se facă, pe de-o parte, o trecere treptată de la prețul care este acum plafonat la prețul pieței, în același timp e necesară o competiție între furnizori încât aceștia să nu vină toți cu un preț aliniat în jurul prețului plafonat maxim, ci cu un preț care să fie în concordanță cu prețul care este acum la nivelul pieței - toate având ca scop evitarea unei creșteri mari a prețului la energia electrică" a precizat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh. Pentru un consum lunar de energie între 0 și 100 kWh inclusiv, prețul maxim este de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Dacă, de exemplu, consumi 290 kWh într-o lună, primele 255 kWh vor fi facturate la 0,8 lei/kWh, iar celelalte 35 kWh vor fi facturate la 1,3 lei/kWh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel