Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va lua măsuri mai aspre cu privire la imigrație.
După șapte luni de așteptare, migrantul nicaraguan Aldo este la doar două numere distanță de a primi o programare pentru azil prin intermediul aplicației Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) al SUA.
Aldo și-a părăsit țara în februarie, disperat să găsească un loc de muncă în Statele Unite pentru a-și întreține cei opt copii și a așteptat o programare în Mexic în timp ce construia case și lucra în lanurile de porumb.
Dar la câteva zile de la inaugurarea președintelui ales Donald Trump, speranța sa de a realiza visul american se diminuează.
„Dacă nu obțin numirea înainte de 20 ianuarie, când va veni la putere, știu că nu voi reuși deloc”, a spus Aldo, care a mers sute de kilometri pe jos timp de două luni din Nicaragua în Guatemala și a plătit 120 de dolari unui contrabandist pentru a trece în Mexic.
În interviurile acordate Fundației Thomson Reuters, migranții din adăposturile din regiunea centrală a Mexicului au declarat că se simt neliniștiți și nesiguri în fața promisiunii lui Trump de a lua măsuri drastice împotriva imigrației, temându-se că acum va deveni mai greu să obțină azil.
Trump a promis înăsprirea controalelor la frontieră și a aplicării legislației privind imigrația și lansarea unei operațiuni de deportare în masă în prima sa zi ca președinte.
La fel ca Aldo, majoritatea migranților s-au declarat îngrijorați de promisiunea lui Trump de a pune capăt aplicației CBP One, descrisă de președintele ales drept o „aplicație de telefon pentru introducerea ilegală de imigranți”.
Aplicația de telefon mobil CBP One le permite migranților care solicită azil să își facă o programare și să solicite azil înainte de a ajunge în Statele Unite. Deși obținerea unei programări nu garantează intrarea, mulți o consideră cea mai bună opțiune pentru a intra legal în Statele Unite.
Ezitant să angajeze un contrabandist care să îl ajute să treacă zidul de la granița dintre SUA și Mexic, Aldo se pregătește să rămână în Mexic și să caute de lucru în orașul nordic Monterrey.
„Ambiția mea nu este să fiu bogat - tânjesc doar după stabilitatea pe care nu am găsit-o acasă”, a declarat bărbatul în vârstă de 40 de ani.
Aldo și alți migranți intervievați pentru acest articol au refuzat să își dea numele de familie.
Aldo lucrează acum în apropierea gării din Bojay, în statul central Hidalgo, o oprire obișnuită pentru migranții care doresc să se urce în vagoanele de marfă ale periculosului tren de marfă supranumit „Bestia”, care îi duce aproape de granița dintre Statele Unite și Mexic.
Gara a fost odată înconjurată de tabere informale de migranți cu sute de persoane, dar acum este goală sub supravegherea Gărzii Naționale din Mexic, care oprește migranții în zonă.
Adăpostul El Samaritano din apropiere a văzut cum numărul migranților pe care îi ajută a scăzut de la aproximativ 1.000 pe lună în 2023 la 100 mai recent.
„Autoritățile sunt la vânătoare și vedem o mulțime de rețineri. Autoritățile înconjoară casa și nimeni nu se poate apropia”, a declarat Maria Luisa Silverio, călugăriță și coordonatoare a adăpostului, care oferă hrană, haine, articole de igienă personală și acces la băi.
În timpul vizitelor la mai multe adăposturi pentru migranți din regiunea centrală a Mexicului, Fundația Thomson Reuters a văzut cum adăposturile sunt acum înconjurate atât de forțele de ordine, cât și de criminali.
Cartelurile de droguri controlează afacerea de trafic de persoane în valoare de mai multe miliarde de euro din Mexic, iar traficanții se așteaptă ca profiturile lor să crească odată cu venirea lui Trump la putere, când intenționează să le ceară migranților mai mult pentru călătoria lor, pe măsură ce se intensifică măsurile de aplicare a legii.
Cei care lucrează în adăposturile pentru migranți se tem că operațiunile de stopare a migrației către Statele Unite expun oamenii la abuzuri din partea autorităților și a cartelurilor de droguri.
„Oamenii sunt disperați, anxioși. Când ajung aici, vin bătuți, abuzați sexual”, a declarat Silverio, care lucrează la adăpost din 2012, în ciuda amenințărilor la adresa siguranței sale.
În Mexico City, adăpostul Casa Tochan a sărbătorit Crăciunul cu migranți și vecini care s-au alăturat pentru a lovi pińata și a mânca pâine tradițională mexicană.
Ahmed, un manager financiar în vârstă de 45 de ani din Iordania, a cheltuit aproximativ 20000 de dolari încercând să ajungă în Statele Unite din iunie.
De când a luat un zbor de la Londra la Bogota, Columbia, Ahmed a fost transportat prin America de Sud și Centrală împreună cu sute de oameni ascunși în camioane, autobuze și mașini.
Ahmed a declarat că a fost oprit de trei ori de autoritățile mexicane și trimis înapoi la granița cu Guatemala, ca parte a strategiei „carusel” a Guvernului, menită să obosească migranții.
La punctele de control militare instalate în întreaga țară, Garda Națională și Institutul Național de Migrație îi opresc pe migranți și îi trimit în sudul Mexicului, unde oamenii încearcă din nou să ajungă la granița de nord - doar pentru a fi opriți și trimiși înapoi de mai multe ori.
Presiunea exercitată de Guvernul SUA pentru a reduce migrația a forțat Mexicul să intensifice măsurile de aplicare a legii și să controleze circulația persoanelor care ajung în sudul Mexicului. Președintele Claudia Sheinbaum a declarat după alegerea lui Trump că va propune modalități de reducere a migrației, menținând în același timp o abordare „umanitară”.
Ahmed, care a călătorit cu un prieten, a declarat că este hotărât să continue să plătească un traficant de migranți până când va reuși - indiferent de cât de restrictivă va deveni represiunea lui Trump asupra imigrației.
„Nu mă tem de Donald Trump. Statele Unite sunt o economie mare și au nevoie de forță de muncă”, a declarat Ahmed, care speră să își găsească un loc de muncă în domeniul financiar.
Steven, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Honduras care a participat și el la petrecerile din Casa Tochan, se simte mai puțin optimist cu privire la șansele sale de a ajunge în Statele Unite după ce a petrecut un an în Mexic.
„Lucrurile sunt deja dificile pentru noi fără ca un președinte să ne pună și mai multe obstacole în cale. Vrem doar o viață mai bună”, a spus el. Steven intenționează să călătorească în orașul de frontieră Tijuana și să își găsească un loc de muncă ca vopsitor de mașini.
Gabriela Hernandez, directoarea adăpostului Casa Tochan, se teme că serviciile pe care le oferă vor fi copleșite de numărul de persoane blocate în Mexic din cauza politicilor lui Trump.
Cu doar 50 de paturi, Casa Tochan este în prezent plină de migranți din America Latină, China și Orientul Mijlociu care așteaptă o programare cu aplicația CBP One.
„Toată lumea este neliniștită deoarece amenințările sunt grave, iar Guvernul mexican este în serviciul Guvernului SUA. Dar aici vom rămâne în picioare, luptând pentru apărarea drepturilor migranților”, a declarat Hernandez, conform agenției de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci