Sunt aspecte care ne pot indica faptul că peștele nu este proaspăt, cum ar fi culoarea branhiei, strălucirea pielii sau aspectul ochilor.
Peștele este un element cheie în unele dintre cele mai sănătoase diete, cum ar fi dieta mediteraneană, de exemplu. Peștele nu numai că reprezintă o excelentă sursă de proteine, ci conține și alți nutrienți precum acizii grași nesaturați (de exemplu, celebrul omega-3).
Cu toate acestea, el poate aduce, de asemenea, riscuri pentru sănătate. Anumite specii trebuie consumate cu moderație, deoarece pot avea concentrații excesive de toxine precum mercurul; altele pot provoca intoxicații cu histamină. Și întotdeauna trebuie să ne asigurăm că modul de conservare este optim, deoarece peștele în stare alterată poate cauza probleme grave de sănătate.
În acest sens, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) oferă câteva sfaturi la care ar trebui să fim mereu atenți atunci când cumpărăm pește proaspăt, deoarece ne permit să detectăm când o bucată ar putea fi în stare proastă și să prezinte riscuri pentru sănătate.
La ce trebuie să fii atent:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov
Este important să observi condițiile din unitatea respectivă. În funcție de acestea, vei ști dacă poți avea încredere sau nu.
De exemplu, peștele trebuie să fie învelit în gheață sau așezat pe o bază de gheață. De asemenea, trebuie să nu fie acumulat în grămezi mari și trebuie să fie așezat în cutii pe o suprafață înclinată pentru a facilita scurgerea lichidelor. Nu ar trebui să existe surse de căldură direcționate spre pește și ar trebui să fim precauți întotdeauna atunci când peștele este stropit cu apă, deoarece poate masca lipsa prospețimii.
De asemenea, eticheta trebuie să conțină o serie de date care includ numele, metoda de producție piscicolă, numele zonei de captură sau crescătorie, metoda de prezentare (eviscerat, cu sau fără cap, fiert, filetat, dezghețat...) și greutatea netă.
La ce trebuie să fii atent acasă
Există și alte precauții pe care ar trebui să le iei în considerare când ajungi acasă, pentru a reduce riscul de infecții și intoxicații.
Printre acestea se numără îndepărtarea viscerelor cât mai curând posibil. De asemenea, este indicat să se spele cu apă în interior și în exterior, curățând bine cavitatea abdominală a peștelui.
În cele din urmă, este indicat să depozitezi peștele într-un ambalaj ermetic, pentru a preveni uscarea acestuia, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News