La ce trebuie să fiți atenți dacă vreți să plecați cu minorii în străinătate

FOTO: Freepik @KamranAydinov
FOTO: Freepik @KamranAydinov

Care sunt documentele necesare pentru a călători cu minorii români în afara țării.

A venit vacanța de vară, iar în această perioadă mulți părinți călătoresc împreună cu copiii în afara granițelor.

În acest sens, Poliția de Frontieră a tranmis care sunt condițiile privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate, în contextul în care în ultima lună aproximativ 150 de copii români nu au putut să iasă din țară deoarece nu aveau documentele necesare, potrivit unui comunicat de presă.

”Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, cetățenii români minori pot ieși din țară numai în baza unui document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani).

Menționăm faptul că, odată cu aderarea țării noastre la Spațiu Schengen aerian și maritim, cetățenii români minori care călătoresc cu avionul în afara granițelor României, ca și adulții, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare. Minorii pot călători în spațiul Schengen de pe aeroporturi cu aceleași documente ca și până în prezent.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară”, se arată în comunicatul menționat.

Care sunt documentele necesare pentru călătoria minorilor români în străinătate

Astfel, în funcție de situație, documentele necesare pentru a ieși din țară, în cazul cetățenilor români minori, sunt următoarele:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană

Document de călătorie valabil;

Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;

Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;

Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;

Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit

Document de călătorie valabil;

Acord din partea ambilor părinți;

Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituției.

Potrivit Poliției de Frontieră, în acest an 880 de cetățeni români minori nu au putut să iasă din țară deoarece nu aveau documentele necesare pentru a călători în afara țării.

Citește și: În Grecia, este reglementată munca neplătită: Angajatorii pot cere angajaților să stea peste program până la 2 ore. Acum, apare și săptămâna de lucru de 6 zile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel