La ce vârstă încetează să mai crească părul femeilor. Recomandări pentru a întârzia procesul

FOTO: DENISA KELARU
FOTO: DENISA KELARU

Părul este un simbol al sănătății și vitalității.

Dar, așa cum afirmă studiile, pe măsură ce îmbătrânim, părul nostru poate deveni mai subțire și se poate slăbi din cauza mai multor factori.

Îngrijirea părului este un subiect de mare importanță pentru femeile din întreaga lume. Deși alopecia este adesea asociată cu bărbații, ea afectează și femeile. Din cauza multiplelor sarcini zilnice, este posibil să ne neglijăm și, drept rezultat, părul nostru poate slăbi din diferite motive, de la alimentație la dezechilibre hormonale.

Adevărul este că vârsta la care creșterea părului se oprește nu este aceeași pentru toată lumea. Creșterea părului este un proces individual, iar ciclul poate varia de la o persoană la alta. Totuși, conform unui studiu al Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului cu pattern feminin afectează aproximativ 40% dintre femei înainte de vârsta de 50 de ani.

Dr. Francisco Javier Ruiz Solanes, specialist în chirurgie capilară și director medical la Clinica Esbeltia din Málaga, și membru al Top Doctors, răspunde mai multor întrebări pentru Mujer.es, explicând factorii care influențează căderea părului și oferind recomandări pentru prevenirea acesteia.

Când începe căderea părului la femei?

Așa cum explică doctorul, căderea părului la femei poate începe încă din adolescență, fiind o sursă de mare îngrijorare și motiv de consultare a medicilor specialiști. Există multiple cauze ale căderii părului la femei, dar factorul ereditar și vârsta sunt cei mai importanți, deoarece odată cu înaintarea în vârstă crește probabilitatea de cădere a părului.

Atunci când cauza căderii părului este legată de probleme specifice precum anemia sau anumite boli, abordarea trebuie să fie tratamentul cauzei concrete care produce căderea, conform ginecologului. Când cauza este ereditară sau legată de vârstă, se folosesc tratamente specifice pentru căderea părului.

Alți experți sunt de acord cu această teorie, explicând că genetica, fluctuațiile hormonale și factorii de mediu pot influența căderea sau slăbirea părului. Pe măsură ce organismul nostru îmbătrânește, funcțiile noastre devin treptat mai lente.

Există diverse cauze care influențează căderea părului la femei, iar fluctuațiile hormonale reprezintă una dintre ele, așa cum se întâmplă în perioada menopauzei.

Potrivit specialistului, există etape în care poate spori căderea părului, cum ar fi în timpul sarcinii, postpartum și menopauză. De asemenea, căderea părului poate fi cauzată de boli grave, anemie etc. În cazul menopauzei, riscul de cădere a părului crește din cauza scăderii nivelurilor de estrogen, ceea ce afectează părul și favorizează căderea acestuia.

Perimenopauza și menopauza pot începe între 40 și 50 de ani. În această perioadă, corpul tău poate experimenta schimbări pe măsură ce hormonii fluctuează și nivelurile de estrogen scad. Un studiu din 2022 sugerează că aproximativ jumătate dintre femeile aflate la menopauză au observat o creștere a căderii părului.

În concluzie, pe măsură ce părul urmează ciclul său natural, este posibil să începi să observi semne de slăbire. Totuși, dacă îți îngrijesti părul la timp, vei putea să-i menții grosimea și vitalitatea.

Dr. Ruiz Solanes a subliniat că, pentru a preveni căderea părului, este recomandabil să menții o bună igienă capilară, să eviți o tracțiune mecanică excesivă a părului, să urmezi o dietă adecvată și să iei suplimente de vitamine. Și dacă, în ciuda acestor măsuri, părul începe să cadă, este recomandat să consulți un medic specialist, scrie 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel