La fiecare oră, un român moare din cauza acestei boli

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În fiecare an, 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar și alte 1,8 milioane își pierd viața din această cauză. În România, un român moare în fiecare oră din cauza aceleași afecțiuni, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică.

Publicitate

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul pulmonar este atât de răspândit în lume încât anual mor mai mulți oameni din această cauză decât de cancerul de colon, de sân și de ficat la un loc. Cercetările pentru descoperirea unui tratament care să pună capăt acestei afecțiuni înregistrează progrese semnificative.

Terapiile inovatoare, o rază de speranţă

Odată cu descoperirea cancerului pulmonar în stadiu incipient, pacientul are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, fapt care crește șansele de vindecare. Supraviețuirea la 1 an în cancerul pulmonar crește de la 15% dacă boala este diagnosticată în stadiu metastazat, la 80% în cazul în care diagnosticul se face la începutul bolii. Simptomatologiei nespecifică sau suprapunerea simptomelor cu alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile respiratori sau afecțiunile cardiace, îi determină pe oameni să amâne vizita la medic.

“Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente oferă pacienților șanse mai mari de vindecare. Din cauza lipsei simptomelor, o mare parte dintre cei afectați sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii. Însă domeniul oncologiei se mișcă rapid. În doar câteva decenii, descoperiri inovatoare au revoluționat modul în care abordăm boala și tratarea acesteia. Va exista în curând o opțiune de tratament disponibilă și în România pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar, care momentan așteaptă aprobarea instituțională pentru a fi introdus în rambursare”, a declarat Cristina Barbu, reprezentantul în România al unei companii farmaceutice, potrivit Click Sănătate.

Una din cauze, fumatul

Potrivit unor studii recente, 14% dintre tineri riscă să devină fumători de la vârsta de 18 la 24 de ani. Experții spun că de obicei, persoanele încep să fumeze în tinerețe, în special, când se confruntă cu impulsivitatea, când iau note mici la școală sau atunci când consumă alcool. Aceștia sunt de părere că pentru a reduce numărul fumătorilor, autoritățile ar trebui să organizeze mai multe campanii de prevenire a consumului de tutun destinate tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani, scrie medicalnewstoday.com.

În SUA, numărul tinerilor care încep să fumeze după ce absolvesc liceul, este în creștere cu 50%. Această tendință i-a determinat pe cercetători să afle din ce cauze încep tinerii să fumeze, pentru ca astfel să identifice și căile de prevenire a fumatului. Ei au analizat datele unui studiu intitulat „Dependența de nicotină a adolescenților”, inițiat în anul 1999 în Montreal, la care au participat aproape 1.300 de tineri de 12 și 13 ani. 75% dintre participanții la studiu au recunoscut că au încercat să fumeze, 44% au început să fumeze înainte de liceu, 43% - în timpul liceului, iar 14% - după ce au absolvit liceul. Totuși, nu toți au continuat ulterior să fumeze.

Persoanele care s-au apucat mai târziu de fumat au demonstrat o agresivitate mai mare. „Putem presupune că părinții adolescenților impulsivi au o atitudine mai severă față de copiii lor, pentru a-i proteja astfel de obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul”, explică cercetătorii. În plus, problemele de la școală sporesc și ele riscul de a transforma adolescenții în fumători înrăiți, mai ales că sunt însoțite de abandon școlar și dorința de a căuta de lucru în localuri în care se fumează mult. În consecință, consumă și alcool și se lasă mai ușor influențați de cei care fumează de mai mult timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel