La mila zeilor. Cea mai puternică armă a lui Putin împotriva UE. Robert Habeck: ”Dacă avem puțin noroc...”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Pe măsură ce zilele devin din ce în ce mai scurte și mai friguroase, pe bună dreptate europenii devin mai preocupați pentru iarna care va urma. La Bruxelles, preocuparile principale nu sunt numai pentru rezervele de gaze ale UE, ci și pentru decizia politică de a continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.  

Alegeri prezidentiale 2024

În ultimul an, Vladimir Putin și-a demonstrat pe deplin capacitatea de a face ravagii cu prețurile europene la energie, printr-un amestec de amenințări și reduceri de aprovizionare. Dar în ultimele săptămâni, puterile președintelui rus de stabilire a prețurilor s-au diminuat pe măsură ce piețele ridică din umeri. 

Acest lucru se poate schimba pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Modul în care se desfășoară următoarea fază a războiului energetic de la Moscova depinde în mare parte de ceva ce niciun politician nu poate controla: vremea.

Viitorul depinde de prognoza meteo?

”Dacă avem puțin noroc cu vremea, vom avea șansa să trecem confortabil iarna”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck, săptămâna trecută. Această declarație, care sună mai degrabă ca o resemnare, ne face să gândim că cei mai puternici lideri ai Europei sunt acum, efectiv, la mila zeilor. 

Potrivit Politico, o iarnă foarte rece ar putea duce la creșterea tulburărilor politice cu privire la costul vieții și la adâncirea costului sprijinului Europei pentru Ucraina, dacă europenii sunt forțați să îndure pene de curent și închiderea fabricilor.

O iarnă blândă și rezervele de energie au șanse mai mari de a dura, prevăd analiștii, permițând liderilor UE să spună că au înfruntat arma cu gaz a lui Putin și au câștigat.

Este încă prea devreme să spunem cu certitudine la ce temperaturi ne putem aștepta, sau într-adevăr cât de multe precipitații și vânt vor fi pentru a alimenta producția de energie regenerabilă. De altfel, Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Interval Mediu, a declarat că piețele energetice au acordat din punct de vedere istoric o atenție deosebită prognozei de iarnă.

Deocamdată, în rândul diplomaților UE există un aer de încredere prudentă că pregătirile pentru iarnă vor fi suficiente pentru a evita scenariul de coșmar al penelor de curent. 

Instalațiile de stocare a gazelor din întreaga UE sunt deja pline cu 86% – cu mult înaintea obiectivului de a atinge 80% până în noiembrie. Un diplomat al UE a prezis că, chiar dacă Putin ar întrerupe restul de 9% din gazul UE care vine din Rusia (în scădere de la 40% chiar anul trecut), blocul ar putea totuși să evite întreruperile de curent. 

Între timp, prețul gazelor s-a stabilizat în timp ce guvernele și Comisia Europeană elaborează măsuri pentru reducerea cererii și chiar raționalizarea consumului de energie. 

Goldman Sachs a declarat recent că se așteaptă ca prețurile să scadă sub 100 de euro pe megawat-oră în primele trei luni ale anului 2023, cu mult în scădere față de vârful record din august de 346 de euro.

Citește și:

Criza energetică. Uniunea Europeană investește masiv în modernizarea reţelelor electrice

Planul de acţiune "Digitalizarea sistemului energetic", care va fi prezentat săptămâna următoare de Executivul comunitar, va necesita investiţii de 565 miliarde de euro în infrastructura de reţea până la finele deceniului, pentru a-şi atinge planurile în domeniul energiei verzi şi a-şi reduce dependenţa de Rusia, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News.

Conform propunerilor Bruxelles-ului, blocul comunitar va încerca să promoveze schimbul de date cu privire la consumul de electricitate începând din 2024, pentru a ajuta la creşterea flexibilităţii pe pieţele de energie din regiune, de exemplu permiţând panourilor fotovoltaice şi vehiculelor electrice să introducă energie electrică înapoi în reţea.

Europa trebuie să instaleze panouri fotovoltaice pe acoperişul tuturor clădirilor comerciale şi publice până în 2027 şi pe acoperişul tuturor clădirilor rezidenţiale noi până în 2029. De asemenea, documentul cere instalarea a 10 milioane de pompe de căldură pe parcursul următorilor cinci ani precum şi pentru 30 de milioane de vehicule cu emisii zero pe drumurile din UE în 2030.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia şi preţurile ridicate la energie nu au făcut decât să majoreze necesitatea şi urgenţa de a asigura că Uniunea Europeană îşi îmbunătăţeşte atât independenţa faţă de importurile de combustibili fosili ruseşti cât şi suveranitatea strategică şi securitatea prin crearea unui sistem energetic digital", se menţionează în planul de acţiune, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel