Florina Cercel, într-o poveste emoționantă, pe scena Teatrul Nottara.
Este o actriţă născută pentru a da naştere, cu har, marilor partituri. Pentru ea viaţa nu a existat decât împletită cu scena. Şi-a iubit cu pasiune profesia pe care o consideră un “sublim supliciu”. Talentată, frumoasă, elegantă, autoritară, dar în acelaşi timp pasională, cu un timbru grav, exploziv, tonic, ce se imprimă în memorie. Florina Cercel este o actriţă cu un talent incandescent şi o energie debordantă. Scena a fost şi este viaţa ei. Acolo şi-a jucat bucuriile, speranţele şi amintirile. Nedreptăţile vieţii au ajutat-o să devină mai puternică şi, mai ales, să preţuiască fiecare clipă şi să dăruiască iubire. O viaţă împlinită de magia teatrului căruia i se dedică de 45 de ani. Am aplaudat-o cu frenezie pentru rolul Vassei Jeleznova din piesa lui Maxim Gorki pe scena Teatrului Naţional, dar şi în rolul Annei Andreevana din Revizorul. La fel şi în rolul din Gaiţele, de la Teatrul Metropolis, cât şi în peliculele Crucea de piatră, unde interpreta rolul Matroanei bordelului, în Ilinca din Marele singuratic sau în rolul grecoaicei din Prin cenuşa imperiului.
Florina Cercel. Familie de artiști
Cu emoţie mărturisea: “Lumea s-a schimbat din cauza internetului şi a devenit extrem de însingurată. De fapt, aceşti oameni nu-şi dau seama că viaţa lor devine din ce în ce mai pustie, din ce în ce mai singură, pentru că o informaţie scrisă şi citită nu ţine loc de trăire. Una e să citeşti, când într-un fel simţi emoţia, parcurgând rândurile acelea, şi alta e să vezi pe internet o sumară caracterizare a personajelor. Generaţia mea a prins o perioadă fenomenală din multe puncte de vedere, cu toate că exista cenzură. Dar eram o uriaşă familie unită, care reuşea să transforme şi să demonteze orice intenţie a cenzurii, iar publicul era alături de noi. Am jucat alături de magnifici actori, de la care am furat meserie cât am putut. Obrăznicia mediocrităţii atinge uneori cote halucinante. Cred în rolul elitelor. Sunt foarte dezamăgită de vremurile astea, dincolo de politică şi dincolo de sărăcie. Îmi judec stările prin prisma profesiei, pentru că să joc e rostul meu pe pământ. Şi sunt fericită că am jucat peste 100 de roluri memorabile. De fiecare dată când am avut cele mai grele şi aparent de netrecut momente personale, s-a întâmplat ceva pe scenă care m-a ajutat să renasc”.
Despre viață ca artă a supraviețuirii
Acum o puteţi admira în noua premieră a Teatrului Nottara, Familie de artişti, de Kado Kostzer și Alfredo Arias, în regia lui Alexander Hausvater, programată joi, 26 ianuarie, la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu.
Florina Cercel, Victoria Cociaș, Gavril Pătru, Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Ioana Calota, Ion Haiduc, Alexandru Mike Gheorghiu, Ghighi Eftimie, Daniela Tocari, Raluca Juganaru Grosu alcătuiesc distribuția unui spectacol emoţionant, plin de umor şi tandreţe, despre viaţa ca artă.
Curajul de a trăi liber și neconformist
Într-un Buenos Aires în care istoria se demolează, pentru a face loc autostrăzilor moderne, familia Finochietto trăieşte cu artă, sfidând meschinăria vremurilor. Casa lor, aparent o ruină dezafectată, este un salon al spiritului, în care se cântă, se dansează, se scriu poezii, se pictează, se citeşte în stele şi se lucrează necontenit la o estetică a vieţii. Una în care mâncatul din pubelă are ceva aristocratic, atâta vreme cât sufletul şi mintea capătă hrana dorită. Apariţia unui funcţionar de la primărie, venit cu un ordin de evacuare a casei, pentru începerea procedurilor de demolare, pare să însemne sfârşitul acestui templu al artelor. Însă adevăraţii artişti nu dispar niciodată…
Scenă din Familie de artiști. Foto: Augustina Iohan
Familie de artiști – o țesătură despre viaţa ca artă a supravieţuirii, despre artistul din fiecare, despre curajul de a trăi liber și nonconformist într-o lume care stă să cadă.
Regia: Alexander Hausvater
Costumele: Verebceanu Stela. Decorul: Carmencita Brojboiu
Muzica: Cari Tibor. Coregrafia: Vica Bucun
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News