Află în articol care este țara care a solicitat aderarea oficială la grupul BRICS!
Publicitate
Este vorba despre Azerbaidjan, care a solicitat în mod oficial să adere la grupul BRICS al economiilor emergente, fondat de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, a transmis marţi Ministerul de Externe de la Baku, conform EFE. ”Azerbaidjan a trimis o cerere oficială pentru a adera la BRICS”, a comunicat purtătorul de cuvânt al ministerului azer, Aihan Gadzhizade. Baku îşi exprimase deja în iulie 2024 dorinţa de a adera la BRICS, fără însă a îşi oficializa cererea.
Grupul, devenit BRICS+, numără în prezent nouă membri prin primirea Egiptului, Etiopiei, Iranului şi Emiratelor Arabe Unite, însă şi alte state şi-au manifestat dorinţa de a i se alătura.
Anunţul Ministerului de Externe azer a venit la doar o zi după vizita în Azerbaidjan a preşedintelui Rusiei Vladimir Putin şi a negocierilor purtate de acesta cu omologul azer Ilham Aliev. Următorul summit al BRICS va avea loc în luna octombrie 2024, la Kazan, în Federația Rusă, notează Agerpres.
Amintim faptul că Rusia lui Vladimir Putin a salutat, la începutul lunii iunie 2024, o dorinţă sugerată de ministrul Turciei de Externe Hakan Fidan ca ţara sa să se alăture blocului puterilor emergente reunite în BRICS, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform căruia acest subiect se va regăsi pe agenda următorului summit al organizaţiei, notează Reuters.
Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a mărit în anul 2024 cu încă patru state, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.
Argentina a fost invitată de asemenea să adere la summitul BRICS desfăşurat în august 2023 în Africa de Sud, însă a abandonat ulterior demersul ca urmare a opoziţiei făcute de noul ei preşedinte, Javier Milei. Acesta a declarat încă din timpul campaniei electorale faptul că sub conducerea sa Argentina nu va face parte din grupul BRICS.
El a argumentat faptul că nu doreşte "să încurajeze înţelegeri cu comuniştii, pentru că aceştia nu respectă bazele liberului schimb, libertatea şi democraţia". "Este vorba despre geopolitică", a spus el, adresând atunci critice dure regimului chinez şi preşedintelui brazilian Lula da Silva, pe care i-a catalogat ca fiind "comunişti corupţi". Vezi articolul inițial aici!
În anul 2023, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat pentru a fi incluse mai multe state în grupul BRICS. Grupul statelor emergente BRICS nu este menit să sfideze alte coaliţii internaţionale, precum ar fi G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume) sau Statele Unite ale Americii, ci are scopul să "organizeze" aşa numitul "Sud Global", a afirmat în 2023 preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, transmite Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu