La revedere, aer condiționat! Efectele asupra sănătății care ar trebui să te facă să renunți la a dormi cu el pornit

arhivă
arhivă

 În nopțile călduroase, când este dificil să dormim, folosirea aerului condiționat ni se pare cea mai bună soluție, dar aceasta poate avea consecințe negative pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când devine o obișnuință și îl folosim frecvent.
 
 

În timpul lunilor de vară, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente, cu temperaturi atât de ridicate încât, uneori, devine imposibil să ne odihnim noaptea din cauza lor. Acest lucru face ca multe persoane să opteze pentru a lăsa aerul condiționat pornit toată noaptea, ignorând că acest gest simplu poate pune în pericol sănătatea.

Alegerea unor haine ușoare, purtarea unui încălțăminte răcoroase și acoperirea capului cu pălării, evitarea meselor copioase și consumul de apă în cantități suficiente, evitarea ieșirii în orele de vârf ale căldurii... sunt toate recomandări care ne ajută să prevenim efectele negative ale valurilor de căldură. Aceste practici sunt sigure și utile, dar este mai bine să evităm lăsarea aerului condiționat pornit toată noaptea, optând pentru alternative care nu au efecte negative asupra sănătății noastre.

Când căldura este excesivă, nu este întotdeauna simplu să dormi, iar o noapte de somn slabă ne face să fim mai somnolenți, dar și mai irascibili și anxioși a doua zi. Este mai complicat să ne concentrăm, ceea ce duce la scăderea performanței, suntem mai obosiți și mai puțin productivi. Din acest motiv, unele persoane nu ezită să lase aerul condiționat pornit toată noaptea, sperând să se odihnească mai bine pentru a avea o zi mai bună a doua zi.

Efectele aerului condiționat nu sunt aceleași pentru toată lumea, dar persoanele cu probleme respiratorii pot observa o agravare a simptomelor din cauza utilizării nocturne a aerului condiționat. Astmul, alergiile sau sinuzita se pot înrăutăți din cauza aerului condiționat, iar aerul rece și uscat poate irita căile respiratorii, provocând simptome respiratorii în cazul persoanelor mai sensibile. Aerul condiționat produce o uscare mai mare a mediului, ceea ce usucă căile respiratorii, gâtul și pielea, provocând iritație, uscăciune, tuse și disconfort nazal.

În plus, este important de menționat că, dacă aparatul de aer condiționat nu este menținut în condiții bune de igienă, ar putea dispersa bacterii, virusuri și alți patogeni, crescând riscul de gripă și răceli.

Nu doar că poate provoca probleme legate de căile respiratorii, dar poate duce și la dureri musculare și articulare, în special dacă patul este amplasat direct sub aparat și corpul este expus la temperaturi mai scăzute. De asemenea, pot apărea dificultăți în a adormi, deoarece, deși aerul condiționat combate temperaturile ridicate, face acest lucru cu un zgomot de fundal evident care nu ajută pe toată lumea să doarmă.

Sunt momente în care căldura devine insuportabilă și toate trucurile par insuficiente pentru a putea dormi. Cu toate acestea, nu strică să cunoaștem câteva dintre cele mai recomandate metode, poate necunoscute, care ne pot ajuta să avem o noapte de somn plăcut și reconfortant. Este obișnuit să se recomande închiderea jaluzelelor în timpul zilei și oprirea majorității dispozitivelor electronice, în special a celor care generează mai multă căldură. Însă, nu este mai puțin frecvent să auzim că cel mai bine este să deschidem ferestrele pe timp de noapte, sperând să facem puțin curent sau să folosim un ventilator care să ne ajute.

Bea un pahar cu apă rece înainte de culcare, pentru a răcori și hidrata corpul, sau încearcă să faci o duș cu apă caldă. Așa cum în timpul iernii folosim sticle cu apă caldă, vara putem face același lucru cu gheața. Dacă acest lucru ți se pare excesiv, încearcă să folosești o compresă umedă, umezind o cârpă și plasând-o pe corp. Aceste mici trucuri pot fi de ajutor în nopțile cele mai călduroase, conform 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel