La summit-ul NATO, aliații se mobilizează pentru a contracara Rusia și a sprijini Ucraina

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Statele Unite vor începe desfășurarea de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026, au anunțat cele două țări la o reuniune a alianței NATO, marți, un pas major menit să contracareze ceea ce aliații consideră a fi o amenințare tot mai mare pe care Rusia o reprezintă pentru Europa, potrivit Reuters.

Decizia va trimite în Germania cele mai puternice arme americane desfășurate pe continentul european de la Războiul Rece încoace, într-un avertisment clar adresat președintelui rus Vladimir Putin. O declarație comună SUA-Germania a precizat că "desfășurările episodice" se fac în pregătirea staționării pe termen lung în Europa a unor capabilități care ar include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare cu rază mai mare de acțiune.

Această mișcare ar fi fost interzisă de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare semnat de SUA și Uniunea Sovietică în 1987, dar care a fost desființat în 2019. "Nu putem exclude posibilitatea unui atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a aliaților", au spus aliații într-un comunicat emis miercuri.

Mai mult ajutor va fi trimis Ucrainei pe măsură ce aliații îl sprijină pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski. Un comunicat a afirmat că aliații intenționează să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro (43,28 miliarde de dolari) în ajutor militar în următorul an, dar nu s-a ajuns la un angajament pe termen lung pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl căuta.

Documentul a consolidat, de asemenea, limbajul anterior al NATO cu privire la China, numind-o un "facilitator decisiv" al efortului de război al Rusiei în Ucraina și afirmând că Beijingul continuă să reprezinte provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.

Stoltenberg a declarat reporterilor că este pentru prima dată când cei 32 de aliați au desemnat în mod comun China drept un facilitator decisiv al războiului Rusiei și a numit acest lucru un mesaj important.

El a spus că NATO nu este o organizație care impune sancțiuni, dar a adăugat: "În cele din urmă, aceasta va fi o decizie pentru fiecare aliat în parte, dar cred că mesajul pe care îl transmitem de la acest summit NATO este foarte clar." Comunicatul a cerut Chinei să înceteze sprijinul material și politic pentru efortul de război al Rusiei și a exprimat îngrijorare cu privire la capacitățile spațiale ale Chinei, a menționat expansiunea rapidă a arsenalului său nuclear și a îndemnat Beijingul să se angajeze în discuții de reducere a riscurilor strategice.

NATO, cea mai mare alianță

Biden a găzduit partenerii și aliații NATO la o cină la Casa Albă, miercuri, pentru a sărbători ceea ce el a numit "cea mai mare alianță pe care a cunoscut-o vreodată lumea." El a spus într-un discurs, marți, că NATO este "mai puternică decât a fost vreodată" și că Ucraina poate și va opri liderul rus, Putin, "cu sprijinul nostru deplin și colectiv."

Miercuri, el a spus că este mulțumit că toți membrii NATO se angajează să își extindă bazele industriale și să dezvolte planuri pentru producția de apărare la nivel național. "Nu putem permite ca alianța să rămână în urmă," a spus Biden. "Putem și vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO și o vom face împreună.",a mai adăugat el.

La Casa Albă, Biden și noul prim-ministru britanic Keir Starmer au avut un schimb de replici și au împărtășit râsete și felicitări pentru victoria Angliei cu 2-1 împotriva Țărilor de Jos în turneul de fotbal Euro 2024. Președintele american a descris Regatul Unit drept "nodul" care leagă alianța trans-atlantică NATO și a spus că cele două țări trebuie să continue să coopereze.

El s-a întâlnit, de asemenea, la locul summitului, cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau și cu președintele Finlandei, Alexander Stubb, pentru a discuta despre întărirea cooperării trilaterale în probleme economice și în producția industrială de apărare. Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a confruntat cu întrebări despre aptitudinea sa pentru funcție după un dezacord din 27 iunie și speră că lumina reflectoarelor NATO îl va ajuta să-și revină, fiind înconjurat de lideri aliați pe care i-a cultivat în cei trei ani de mandat.

Cu toate acestea, alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie ar putea prevesti o schimbare bruscă în sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și NATO. Candidatul republican Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a pus sub semnul întrebării cantitatea de ajutor acordat Ucrainei pentru a combate invazia Rusiei și sprijinul SUA pentru aliați în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel