Summit-ul Uniunii Europene, care va avea loc joi și vineri nu va dezbate subiecte conflictuale, pe fondul campaniei electorale prezidenţiale din Franţa, ci lucrările reuniunii vor viza creșterea economică și semnarea tratatului fiscal european, informează site-ul EurActiv.
Acesta va fi primul "summit normal, liniştit" de la izbucnirea crizei economice în 2008, susține un diplomat european, care nu poate defini această agendă ca fiind doar o "revenire la normalitate" sau este doar o decizie a liderilor europeni de a ”ascunde sub preș” subiectele conflictuale.
Liderii europeni vor susține discursuri despre creşterea economică și vor semna noul tratat fiscal european. De asemenea, șefii de state și de guverne urmează a-l felicita pe Herman Van Rompuy pentru realegerea în funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, dar şi pentru numirea sa şi în funcţia de preşedinte al Zonei Euro.
O altă temă care va suscita atenția liderilor UE va fi aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, demers căruia Olanda i se opune, din cauza corupţiei şi criminalităţii din cele două ţări. Doar că, nu se așteaptă la schimbări majore în atitudinea Olandei, în condițiile în care Parisul ar sprijini poziția de la Haga, după cum a afirmat un diplomat, potrivit Mediafax.
Totodată, Serbia ar urma să primească statutul de țară candidată la aderarea UE, în pofida faptului că România s-a opus marți, cerând întâi garanţii privind drepturile etnicilor români din această ţară. Teoretic, preşedintele român Traian Băsescu ar putea bloca acordarea statutului de candidat Serbiei, dar diplomaţii apreciază că este improbabil să se întâmple acest lucru, unii dintre ei considerând că demersul președintelui Băsescu ar fi doar o strategie pentru a schimba poziția Olandei privind Schengen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu