În România, s-ar fi putut descrie un adevărat dezastru, dacă incendiul pe 9000 de metri pătrați nu ar fi fost oprit la timp.
Publicitate
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Someş" Satu Mare, Sergiu Buzduga, a ținut astăzi o conferinţă de presă în care a descris situația prin care a trecut după ce o țigară a fost aruncată la întâmplare.
"Erau şapte butelii, le-am scos afară. Exista pericol şi la vecinătăţi, erau case locuite, acele depozite de cherestea, mai erau 6-7 hale, o staţie de carburanţi, deci dacă nu interveneam la timp şi limitam propagarea incendiului era un dezastru de nedescris. Le mulţumim şi cetăţenilor care ne-au sprijinit cu apă, sandvişuri, la căldura acea foarte mare se deshidratează rapid. Eu de când am uniforma pe mine, din 2002, aceasta a fost cea mai grea intervenţie, şi datorită configuraţiei zonei efective, a fost foarte greu şi datorită temperaturilor extreme", a declarat Buzduga, conform Agerpres.
Societatea care colecta deșeurile nu deţinea autorizaţie de securitate a incendiu, iar, când a fost controlată, a fost amendată cu 2500 de lei conform ședului ISU Someș Satu Mare.
Prefectul spune că prin intervenţia pompierilor au fost salvate bunuri de ordinul milioanelor de euro.
Incendiul a izbucnit joi, de la o ţigară aruncată la întâmplare. La faţa locului s-a intervenit cu 16 autospeciale (8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul ISU Satu Mare, 2 din cadrul ISU Maramureş şi 2 din cadrul ISU Bihor, 3 autospeciale de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, aparţinând SVSU Ardud, Moftin şi Păuleşti şi o autospecială de stingere cu o capacitate de 20.000 de litri, aparţinând aeroportului Satu Mare), două ambulanţe SMURD, două ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, patru autospeciale de prima intervenţie şi comandă, trei încărcătoare frontale (vole) cu un total de 90 de subofiţeri, maiştri militari şi soldaţi, 9 ofiţeri şi 15 pompieri voluntari de la serviciile voluntare amintite.
Au ars deşeuri din mase plastice, hârtie şi carton pe o suprafaţă de aproximativ 9.000 de metri pătraţi, din care circa 4.000 mp în două hale şi 5.000 mp pe platforma exterioară. Incendiul a fost lichidat după 28 de ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu