Laboratoarele europene se pregătesc să lanseze pe piață brânza sintetică

Fotografie de la NastyaSensei/ Pexels
Fotografie de la NastyaSensei/ Pexels

Mai multe start-up-uri europene încearcă să creeze în laboratoarele lor produse lactate sintetice, ceea ce ar însemna un posibil ajutor pentru schimbările climatice, dar și un dezastru pentru industria produselor lactate.

Laboratoarele europene nu experimentează doar alternative ”sintetice” la carne, ci și la brânzeturi. În viitorul apropiat, va trebui să ne obișnuim să savurăm brânzeturi și iaurt al căror lapte nu provine direct din fermele de bovine sau ovine.

Posibilitatea devine din ce în ce mai concretă, după cum explică un articol publicat de ziarul britanic Times citat de Agrifood, care a mers să testeze experimentele în desfășurare la compania Better Dairy din estul Londrei. În birourile sale, o echipă de oameni de știință încearcă să creeze produse lactate în condiții de laborator.

Alternative vegane

Ideea din spatele acestei companii nu este de a oferi alimente alternative vegetariene sau vegane, precum laptele de ovăz sau burgerii pe bază de mazăre și năut, ci de a crea alimente al căror gust îl reproduce exact pe cel de origine animală.

Lupta împotriva schimbărilor climatice ar împinge această revoluție alimentară. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, industria produselor lactate a produs peste 1.700 de milioane de tone de dioxid de carbon în 2015, scrie sursa citată.

Piatra de temelie a acestor experimente este biologia sintetică, care este domeniul în care Christopher Reynolds, co-fondatorul Better Dairy s-a specializat alături de fostul coleg de universitate Jevan Nagarajah.

Finanțare de milioane de euro

Compania, grație unei finanțări de 22 de milioane de euro, a reușit să-și extindă rapid echipa de la nouă la douăzeci și cinci de oameni, mutându-se într-un laborator mai spațios în care se produce cazeina, proteina care conferă brânzeturilor moliciune și elasticitate.

Oamenii de știință s-au uitat mai întâi la genomul vacii pentru a vedea cum îl produc, apoi au reprogramat genetic microbii de drojdie pentru a-l recrea sintetic. ”Dacă vă gândiți la un microorganism ca la un cod, puteți începe să tăiați codul și să îl reprogramați cum și unde doriți”, a explicat Nagarajah.

Cum funcționează această reprogramare?

Oamenii de știință vorbesc despre procesul de fermentație de precizie: oxigenează microorganismele și le hrănesc cu zahăr, astfel încât acestea să fie stimulate să producă anumite molecule. Practic, ele sunt fermentate la fel ca și la culturile din domeniul producției de bere.

Alături de cazeină, alte două ingrediente sunt apoi adăugate la proteinele din lapte: zaharuri și grăsimi. În cele din urmă, totul este învechit exact așa cum se întâmplă la producerea unei brânzeturi normale.

În laboratorul Better Dairy, în timpul producerii brânzeturilor sintetice, au făcut și o corecție: au înlocuit lactoza, la care mulți oameni sunt intoleranți, cu zaharuri din plante.

”Acest lucru nu face nicio diferență pentru produsul final, dar înseamnă că putem scădea nivelul colesterolului. Ideea din spatele numelui Better Dairy este că putem face un produs lactat mai bun”, spune co-fondatorul.

Potrivit reporterului Times, ”compania încă nu se ridică la înălțimea numelui său”. Atât versiunea lor de cheddar, cât și gouda nu ar avea ”aromă grozavă”.

Unda verde a acestor produse de lactate sintetice ar trebui să vină din SUA, unde ”mai multe companii au introdus deja pe piață produse care folosesc procesul de fermentație de precizie, fie că este vorba de proteine ​​din lapte, proteine ​​din ou sau gelatină”, după cum declară antreprenorul britanic.

Conform calculelor, aceste brânzeturi sintetice ar costa inițial aproximativ de două ori mai mult decât echivalentele lor naturale, dar ar exista deja o nișă de clienți dispuși să cheltuiască mai mult.

Scopul este de a reduce costurile în timp și de a-și extinde cota de piață. Dacă acest lucru se întâmplă cu diferitele start-up-uri care desfășoară experimente similare la nivel global, șocuri pentru industria lactatelor, acuzată în ultimii ani de exploatare excesivă a animalelor, cu agricultura intensivă și rate de producție nebunești, ar putea fi remarcabile și profunde.

Potrivit studiilor din sectorul alimentar, în lume sunt aproximativ 600 de milioane de oameni care lucrează în aceste companii, în timp ce alte 400 de milioane sunt conectate economic cu acest sector. Tulburarea socială ar putea fi enormă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel