EXCLUSIV  Laborator de educație rutieră pentru preșcolari. Comisar de poliție, despre tragediile de pe șosele care ar putea fi evitate

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel, împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, a fost invitatul Laurei Duță la Culisele Justiției. Acesta a vorbit despre importanța educației rutiere cât mai timpurii și despre cât de pregătită este, în prezent, Poliția Rutieră să facă față situațiilor tot mai tragice de pe șosele.

Laura Duță l-a întrebat pe comisarul de poliție Alexandru-Daniel Bălan despre activitățile de prevenire desfășurate de Poliția Rutieră în rândul elevilor. Cât despre echipele de polițiști din Ilfov și București... sunt de ajuns? Sau ar mai fi nevoie de ceva "în plus"?

Sunt de ajuns efectivele de polițiști din zona București-Ilfov?

"De fiecare dată încercăm să ne prioritizăm activitățile în funcție de zonele criminogene, înțelegând prin zone criminogene locurile unde se produc frecvent accidente rutiere", a răspuns comisarul de poliție Alexandru-Daniel Bălan. "Avem, într-adevăr, niște riscuri pe partea de drumuri publice — îndeosebi, pe partea de sistematizare.

"Încercăm să remediem aceste lucruri prin înaintarea de informări sau măsuri către administratorul de drum public, pentru că el este cel abilitat efectiv, de exemplu, să monteze un semafor, să monteze anumite indicatoare sau panouri rutiere. Numărul polițiștilor, cum ați întrebat dumneavoastră, ar putea fi mai mare, dar noi credem că ne descurcăm și în măsura aceasta în care suntem acum", a mai spus comisarul de poliție Alexandru-Daniel Bălan.

Educație rutieră, de la grădiniță

"Ați punctat foarte bine partea de educație rutieră, care trebuie să plece de la nivel preuniversitar, chiar de la grădiniță, în ciclul primar, și să se adreseze adolescenților. Într-adevăr, am înregistrat anul trecut niște evenimente rutiere soldate cu decesul unor elevi. Am avut o situație în care, din păcate, un elev s-a uitat în telefon, s-a angajat în deplasare, nu s-a asigurat nici în stânga, nici în dreapta și a avut loc tragedia.

Educația este foarte importantă pe linie rutieră. Noi avem în cadrul serviciului rutier un compartiment dedicat acestor activități de educație rutieră. Ne ducem cu laboratorul de educație rutieră în grădinițe, în școli.

Relaționăm cu fiecare conducător de unitate școlară, cu fiecare director de unitate de grădiniță. Încercăm să fim cât mai prezenți în școală, să discutăm cu părinții, cu elevii și să identificăm, unde este cazul, anumite vulnerabilități pe latura de sistematizare. Observăm, de exemplu, că: nu este bine evidențiată trecerea de pietoni, ar trebui un indicator de cedează trecerea sau un stop. Încercăm să fim cât mai prezenți. Chiar și în rândul liceelor ne-am deplasat acolo.

Mai avem campania Anastasia, dar și alte campanii de informare, unde împreună cu colegii noștri de la prevenirea criminalității oprim conducătorii, încercăm să-i facem să conștientizeze importanța - până la urmă - a vieții persoanelor în trafic. Și credem că putem gestiona destul de bine această situație (...)", a mai spus comisarul de poliție Alexandru-Daniel Bălan.

Vezi aici continuarea:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel