Pugilista Lăcrămioara Perijoc, campioană europeană de senioare în Spania la categoria 54 kg, şi-a fixat ca obiectiv pentru 2020 calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi obţinerea unei medalii.
Cu prilejul unei conferinţe de presă, de prezentare a lotului feminin olimpic al României, Lăcrămioara Perijoc a evocat momentele grele din cariera ei, în care a fost la un pas de abandonarea acestui sport şi a subliniat ajutorul decisiv primit de la familia de antrenori Adrian şi Mihaela Lăcătuş.
Drumul acesta a început în 2013, la sfârşit de an, când o convorbire la telefon cu antrenorul meu m-a făcut să mă întorc în box, să cred şi să am răbdare că într-un final voi reuşi şi voi avea rezultatele mult dorite. În cei patru ani în care am stat acasă la antrenorii mei, părinţii mei, pot să le zic acum, mi-au format mentalitatea, mi-au dat încrederea şi tot ce am avut nevoie ca să continui. Chiar dacă am avut o grămadă de eşecuri, dezamăgiri, toate m-au clădit şi mi-au format mentalitatea. Nu pot să zic că la celelalte competiţii am mers să pierd, dar cred că a trebuit să mai aştept, nu mi-am format acel puzzle complet ca să pot câştiga. După fiecare eşec ei au ştiut să mă ridice şi să nu mă lase să cad. Am trecut prin cei mai grei patru ani împreună, am făcut o echipă perfectă şi am crezut tot timpul în noi, după care a venit federaţia când au început să se rezolve lucrurile. Am început să prindem curaj, am început să câştigăm turnee. Lucrurile au început să se aşeze şi după cum se vede toţi ne-am făcut treaba şi au început să apară şi rezultatele. Sper să reuşim ceea ce dorim cel mai mult, calificarea la Olimpiadă şi o medalie, a declarat Perijoc.
Sportiva din Suceava a avut o experienţă în fotbal, la Armonia Fălticeni, când a renunţat pentru o perioadă la box.
Am făcut box mai întâi, apoi fotbalul. A fost o alternativă când mi-am dat seama că nu pot să mă descurc, să trăiesc din box şi atunci am ales să plec la fotbal. Dar antrenorul meu a văzut un potenţial în mine şi mi-a dat speranţa că dacă mă întorc şi am răbdare, voi reuşi să mă întreţin şi să-mi fac un viitor în acest sport. Asta m-a făcut să mă întorc. Fotbalul e o pasiune, îl iubesc, dar boxul e simt că e ceea ce trebuie să fac, a adăugat campioana europeană.
Ionela Nane, una dintre pugilistele cu şanse de a se califica la Tokyo, a comentat la rândul său: Am avut o accidentare, dar am revenit în box cu forţe noi. E vorba de foarte multă muncă şi de răbdare pentru a atinge punctul maxim şi de a ne califica, toate sau mai multe. Avem încredere în colectiv, în partenerele de sparring şi cu ajutorul federaţiei, al COSR, sigur vom reuşi să ajungem unde ne dorim.
Antrenorul Adrian Lăcătuş speră să califice cel puţin trei fete la JO 2020 de la Tokyo: Noi lucrăm la o strategie acum în vederea participării la cât mai multe turnee, înainte de turneul de calificare şi a trebuit să schimbăm planul de pregătire şi componenţa echipei. În urma campionatului naţional, care este şi o selecţie pentru fete, vom coopta şi fete care urmează să treacă la senioare şi vor fi şi un sprijin pentru cele consacrate, dar şi un adversar care poate lua locul oricărei fete care nu se pregăteşte la nivel maxim. Dar e greu să vină cineva din urmă acum şi să-i ia locul Lăcrămioarei Perijoc, Cristinei Cosma, Claudiei Nechita, Danei Borzei sau Ionelei Nane. Există deja o diferenţă, un salt care s-a produs între cele din lot şi cele de la club. Dar uşa nu este închisă şi orice fată care creează probleme celor de la lot se alătură celorlalte. Am propus inclusiv sărbătorile să le petrecem împreună, în cantonament, în turnee, nu ar fi prima dată. Ţelul nostru suprem este calificarea la Olimpiadă. Toate fetele pe care le avem pe categorii olimpice au şanse reale. Mai puţin poate Borzei, la 69 kg, dar cu mai multă dăruire, dacă se autodepăşeşte, o punem pe aceeaşi linie cu celelalte. Perijoc, Nichita, Nane au şanse reale de calificare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci