Lactatele de pe trotuar, un pericol pentru oameni. Ce spun producătorii autorizați

Vacă
Vacă

Producătorii autorizați de lactate se află într-o concurență acerbă cu vânzătorii de la trotuar. După ce Guvernul a dat ordonanţa 44/2008 prin care fermierii-vânzători sunt obligați să plătească anticipat impozitele pentru a putea vinde în piețe, cei care vând în găleată la trotuar s-au înmulțit destul de mult. Afacerea merge bine, pentru că prețurile sunt cu până la 30% mai mici.

Statutul de PFA, conferit de către administraţiile publice locale, a pus pe jar producătorii individuali de brânzeturi (în majoritate, agricultori de subzistenţă), care au concluzionat că plata noului impozit, alăturată taxelor percepute de vătafii pieţelor şi chiriilor pentru păşune, va ridica nivelul preţurilor. Ce nu au putut declara producătorii a fost “iminenta creştere a nivelului speculei”.

Vânzătorii de stradă s-au înmulţit, iar procesatorilor autorizaţi, practicanţi ai rigorilor stricte impuse de normativele industriei alimentare, le-a rămas să privească neputincioşi.

Cei mai mulți dintre oamenii pe care-i vedem vis-a-vis de piețe sau lângă trecerile de pieton nu sunt veniți, de exmplu, de la Sibiu, chiar dacă pe foaia măzgălită cu pix-ul scrie ”brânză de Sibiu”. Produsele sunt făcute în București, de la animale crescute pe parcelele centrale sau prelimitrofe.

Termocentralele sau fabricile sunt primele care oferă o nuanţă mai închisă industriei de lactate, derulată în gospodăriile orăşeneşti. Prezenţa în aer a dioxidului de sulf, dioxidului şi monoxidului de carbon sau agenţilor volitici, transformă aceşti compuşi în condimente toxice pentru produse.

Cumpărătorii nu știu acest lucru și poate nici nu-i interesează. Defapt, cei mai mulți dintre ei cred că brânza din găleata care a stat la soare pe trortuar este mai ”sănătoasă” decât a celor autorizați, pentru că ”cine știe ce pun ăia în lapte.” Prețurile mai mici cu 30% fac această afacere profitabilă și crează o concurență neloială cu producătorii autorizați.

“Concurenţa neloială este reprezentată, pe piaţa neconcurenţială a lactatelor de către evazionistul neprofesionist (mic), care periclitează oarecum echilibrul economic, dar loveşte îndeosebi în sănătatea consumatorului şi non-loialiştii mari, care adoptă deschis căile profesioniste ale comerţului incorect (supermarketurile)”, este de părere domnul Nicolae Oiţă, conducătorul companiei Lactag.

Oiță mai subliniază că “primii dintre aceştia ar putea fi înlăturaţi de administraţiile publice, dar ambele categorii sunt tolerate de autorităţile centrale, alese sau mandatate să menţină legalitatea pieţei şi a concurenţei, autorităţi care nu sunt străine de situaţia existentă pe acest segment.” Asemenea majorităţii patronilor din industria lactatelor, Nicolae Oiţă consideră că neimplicarea autorităţilor locale şi centrale în eliminarea comerţului paralel cu normele legale “distruge producătorul şi consumatorul, deopotrivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel