Unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona de sud-est a ţării, Lacul Sărat din judeţul Brăila, este pe cale de dispariţie. Apele acestuia continuă să se evapore, iar în acest ritm, lacul s-ar putea transforma într-o întindere aridă de pământ uscat.
Pe plajă, toată lumea discută cu toată lumea despre acest nedorit fenomen, iar teoriile privind cauza retragerii apei sunt diverse. Unii leagă fenomenul de nivelul scăzut al Dunării, alţii vorbesc despre legenda bătrânului care era singurul cunoscător al locului unde sunt izvoarele subterane ce alimentează lacul şi care a murit luând cu el acest secret, astfel că nimeni nu mai ştie cum să găsească izvoarele respective, ca să le decolmateze. O altă teorie, tot mai vehiculată, ar fi că apa ar seca din cauza unui şantier deschis chiar pe malul lacului, la intrarea în staţiune, notează obiectivbr.ro.
Inginerul coordonator de şantier ne-a dat asigurări că, de fapt, săpăturile nu au avut absolut niciun efect nedorit.
“Dacă am fi obturat cine ştie ce izvoare, nici n-am mai fi putut lucra, că se inunda groapa săpată pentru fundaţie. După cum se poate observa, în groapa respectivă, adâncă doar de trei metri, nu este apă aproape deloc. E puţină umezeală, datorată pânzei freatice, dar nu-i nimic ieşit din comun, e un fenomen perfect normal. Construcţia aceasta nu afectează lacul cu nimic. Înainte de a începe lucrările s-au făcut studii geotehnice, s-au obţinut toate avizele necesare, că altfel n-am fi putut lucra aşa, de capul nostru...”, a dat asigurări reprezentantul firmei de construcţii.
În prezent, conducerea CJ Brăila este mult mai prudentă când vine vorba despre salvarea lacului sărat. Recent, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a anunţat că a făcut un apel public către Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, pentru găsirea unei soluţii, împreună cu specialiştii minsterului, de alimentare a lacului, astfel încât echilibrul natural să nu fie afectat. “Eu sper că specialiştii vor găsi soluţii. Nu stăm acum să ne rugăm la Doamne-Doamne să plouă ca să umple lacul...”, a declarat Chiriac.
Scrisoarea trimisă către Ministerul Apelor şi Pădurilor a fost semnată de majoritatea agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în staţiune şi care privesc acum îngrijoraţi cum lacul sărat dispare, luând cu el şi posibilităţile lor de profit. Deocamdată, ministerul nu a oferit niciun răspuns, iar soluţia miraculoasă de salvare a Lacului Sărat se lasă aşteptată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News