Fostul internațional, Ladislau Bölöni, i-a trimis o scrisoare ministrului român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, după deciziile de condamnare a greilor din fotbalul românesc. Pe de-o parte, Bölöni cere îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru Jean Pădureanu, iar pe de altă parte arată că nu susţine graţierea lui Gică Popescu.
„Neavând cunoştinţe suficiente în domeniul juridic, aş dori să vă întreb: în cadul sistemului penitenciar, există posibilitatea unui regim de detenţie mai lejer?", a scris Bölöni în documentul citat de sport.ro. „Dacă da, Jean Pădureanu, pentru meritele sale din umbra echipei naţionale, ar putea beneficia de el? Mă gândesc la Jean Pădureanu ca la un om în vârstă, aflat într-o mare derivă. M-aş bucura dacă s-ar găsi condiţii de detenţie mai umane în cazul său", a continuat el. Jean Pădureanu va împlini 78 de ani în acest an.
Despre Gică Popescu, fostul internațional nu consideră graţierea acestuia o soluţie corectă.
„Ştiu că acest om se află acum în închisoare, judecat şi condamnat. A greşit şi trebuie să plătească. Sunt de acord că, pentru sănătatea unei naţiuni, legile trebuie respectate", a arătat Bölöni. „Departe de mine gândul de a cere graţierea sa ori reducerea pedepsei", a mai scris Ladislau Bölöni.
Ladislau Bölöni explică în epsitolă ce l-a determinat totuşi să apeleze la ministrul Justiţiei. "Mă întorc la anii 1978-1988, când, ca jucător, eram permanent prezent în echipa de fotbal al României. Perioadă foarte dificilă pentru ţara noastră, ani de privaţiuni crâncene, frig, frică, tristeţe şi derută. Ansamblul de lipsuri care se manifesta în societate, se resimţea şi la nivelul echipei reprezentative. Dacă ar fi să folosesc un joc de cuvinte subtil, aş spune că abia atunci echipa de fotbal a României se putea numi cu adevărat «echipa reprezentativă». Pentru că - la o altă scară, desigur - suferinţele întregii ţări erau resimţite şi de noi, jucătorii. În asemenea condiţii, factorii de conducere ai echipei naţionale au căutat soluţii. Pentru a "fenta" cât de cât restricţiile, cantonamentele înaintea meciurilor importante au început să fie organizate în provincie, unde mâna lungă a partidului comunist parcă nu putea controla chiar totul. Aşa am ajuns la Sibiu, la Braşov, la Cluj, la Bistriţa... Tot mai des la Bistriţa".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News