Unii dintre cei mai mari jucători de pe piața cimentului, Lafarge și Holcim au anunțat, luni, că activele propuse spre vânzare, pentru a obține aprobarea autorităților de reglementare în vederea fuziunii lor, reprezintă aproximativ 10% din vânzările globale ale entității combinate, transmite Reuters.
Cele două companii vor căuta cumpărători pentru operațiunile lor din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius și Brazilia.
Printre activele scoase la vânzare se află toate activitățile Holcim din Franța și cele ale Lafarge din Germania.
Pentru a încerca să obțină aprobarea autorităților de reglementare în vederea fuziunii lor, cele două companii trebuie să vândă active de aproximativ cinci miliarde de euro.
Luni, compania minieră Anglo American Plc a anunțat vânzarea participației sale de 50% în Lafarge Tarmac către compania franceză Lafarge SA, pentru cel puțin 885 milioane de lire sterline în numerar. Tranzacția urmează să fie finalizată în trimestrul trei din 2014.
În mai, Holcim a anunțat o tranzacție plătită în întregime în acțiuni prin care va achiziționa Lafarge, creându-se, astfel, cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 miliarde de euro (44 miliarde de dolari).
Acționarii Lafarge vor primi o acțiune Holcim pentru fiecare titlu Lafarge pe care îl dețin, iar grupul combinat va avea sediul central în Elveția și va fi listat la bursele din Zurich și Paris, conform declarației comune publicate de cele două companii.
"Noul grup va oferi o creștere mai ridicată și riscuri mai scăzute, prin urmare va crea mai multă valoare", a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni șeful LafargeHolcim.
Tranzacția va fi cea mai mare asociere din industria cimentului realizată vreodată și va ajuta companiile să-și scadă costurile și datoriile și să facă față mai bine la creșterea prețului energiei și la cererea mai slabă de ciment, care afectează acestor sector din 2008.
Lafarge și Holcim au anunțat că se așteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro în urma finalizării acordului.
Tranzacția, care va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 miliarde de dolari, ar urma să se încheie în primul semestru din 2015, au anunțat cele două companii.
În România, Lafarge produce materiale de construcții de peste 15 ani și activează în sectorul de ciment, agregate și betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajați sau colaboratori.
La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 și, în prezent, deține două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare la Turda, 19 stații ecologice de betoane, cinci stații de agregate și un terminal de ciment în București. Compania are aproximativ 1.100 de angajați.
Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement. Nemții dețin în România trei fabrici de ciment, respectiv la Fieni, Tașca - Bicaz - și la Chișcădaga, Hunedoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu