Lagarde de la BCE: „Europa intră într-o fază dificilă”

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va conduce la creșterea inflației pe termen scurt și prezintă riscuri semnificative pentru perspectivele de creștere a zonei euro, a avertizat miercuri președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Lagarde a citat trei factori principali care ar putea împinge inflația în trend ascendent:

  • prețuri mai mari la energie;
  • prețuri mai mari la alimente datorită rolului cheie al Ucrainei ca exportator de grâu;
  • blocaje reînnoite în lanțurile globale de aprovizionare.

„În același timp, războiul prezintă riscuri semnificative pentru creșterea economică”, a adăugat Lagarde. 

„Europa intră într-o fază dificilă”, a spus Lagarde. „Există o incertitudine considerabilă cu privire la cât de mari vor fi aceste efecte și cât de mult vor dura.”

Pe fondul incertitudinii, BCE este pregătită să revizuiască atât dimensiunea, cât și durata programului său de cumpărare de obligațiuni, care în prezent este programat să se epuizeze după al treilea trimestru.

În orice caz, BCE se va mișca doar treptat în eforturile sale de a normaliza politica în fața inflației furioase, a spus ea.

„Gradualismul înseamnă că ne vom mișca cu atenție și ne vom ajusta politica pe măsură ce primim feedback cu privire la acțiunile noastre”, a spus Lagarde. 

„Orice ajustări ale ratelor cheie ale dobânzilor BCE vor avea loc la ceva timp după încheierea achizițiilor noastre nete în cadrul [programului de cumpărare de obligațiuni] și vor fi treptate.”, potrivit Politico.

Scenariu de bază in zona euro 

Perspectivele activității economice și ale inflației în zona euro au devenit foarte incerte și depind în mod esențial de evoluția războiului ruso-ucrainean, de impactul sancțiunilor actuale și de eventualele măsuri suplimentare.

Scenariul de bază include o evaluare inițială a impactului războiului asupra economiei zonei euro, pe baza informațiilor disponibile până la data de 2 martie 2022. Creșterea vertiginoasă a prețurilor produselor energetice și efectele negative asupra încrederii implică influențe nefavorabile semnificative la adresa cererii interne pe termen scurt, în timp ce sancțiunile anunțate și deteriorarea pronunțată a perspectivelor economiei Rusiei vor încetini dinamica schimburilor comerciale ale zonei euro.

Proiecțiile de bază pornesc de la ipotezele conform cărora perturbările actuale la nivelul ofertei de produse energetice și efectele negative asupra încrederii legate de conflict sunt temporare, iar lanțurile globale de aprovizionare nu sunt afectate semnificativ. Având în vedere aceste ipoteze, proiecțiile de bază prevăd un impact negativ semnificativ al conflictului asupra creșterii economice a zonei euro în anul 2022.

După o serie de șocuri excepționale asupra prețurilor produselor energetice, conflictul din Ucraina implică plasarea în continuare a inflației totale din scenariul de bază la niveluri foarte ridicate în lunile următoare, urmată de o temperare lentă în direcția țintei. Aceasta se va situa, în medie, la 5,1% în 2022, la 2,1% în 2023 și la 1,9% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel