Parlamentul bulgar trebuie să adopte legislaţia anticorupţie pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de UE în acest an.
Bulgaria a promis partenerilor săi europeni să creeze un organism anticorupţie independent din punct de vedere politic şi financiar, care va duce o luptă reală împotriva corupţiei. După cum a scris deja Mediapool, proiectul de lege al formaţiunii "Continuăm Schimbarea"(PP) include crearea unui organism complet nou, care să aibă dreptul de a efectua investigaţii la fel ca organele de poliţie.
Actuala Comisie pentru Combaterea Corupţiei şi Confiscarea Bunurilor Dobândite Ilicit (KPCONPI) nu are competenţe de anchetă. Comisia, condusă până de curând de Sotir Ţaţarov, poate asculta telefoane şi poate verifica semnale de corupţie, dar datele obţinute nu pot fi folosite în instanţă.
Împreună cu noul organ de anchetă va fi creată încă o comisie independentă, care va avea ca sarcină confiscarea bunurilor dobândite ilegal, verificarea conflictelor de interese şi verificarea integrităţii funcţionarilor de stat şi municipali. În prezent, această sarcină a fost încredinţată din nou Comisiei pentru Combaterea Corupţiei şi Confiscarea Bunurilor Dobândite Ilicit.
Bulgaria s-a angajat să pună în aplicare reforma anticorupţie până la sfârşitul lunii septembrie. Premierul demisionar Kiril Petkov doreşte ca actualul ministru bulgar de interne, Boiko Raşkov, să fie numit în funcţia de şef al noii comisii. Acelaşi lucru a fost confirmat de Asen Vasilev, care a fost nominalizat vineri ca premier în locul lui Petkov.
Reformarea KPCONPI a fost principala promisiune electorală a formaţiunilor "Continuăm Schimbarea", "Există un Astfel de Popor", Partidului Socialist Bulgar şi al "Bulgariei Democrate". Formaţiunea lui Kiril Petkov a întârziat însă cu elaborarea proiectului, prezentat de ministrul bulgar al justiţiei, Nadejda Iordanova. Proiectul de lege trebuia să fie gata cel târziu până la sfârşitul lunii martie. Apoi, până de curând partenerul de coaliţie al guvernanţilor - "Există un astfel de popor" - a cerut introducerea unor mecanisme interne de blocare a anchetelor comisiei, pe care partenerii de coaliţie nu au vrut să le accepte, scrie RADOR.
Parlamentul mai are puţin timp să adopte o altă reformă deosebit de importantă în sistemul judiciar, care a fost promisă cetăţenilor bulgari şi instituţiilor europene - introducerea unui mecanism de transparenţă şi investigare a procurorului general.
Conform planului, proiectul Ministerului Justiţiei trebuie mai întâi trimis spre verificare la organismul de experţi în drept constituţional al Consiliului Europei - aşa-numita Comisie de la Veneţia. Acest lucru trebuia să se întâmple la sfârşitul lunii iunie.
Noul mecanism de verificare a procurorului general trebuie să fie adoptat la începutul anului viitor şi nu este inclus în pachetul de 22 de legi care trebuie schimbate urgent. Guvernul bulgar şi-a anunţat deja ideea de a introduce judecătorul de instrucţie independent, care va fi ales dintre judecătorii Curţii Supreme de Casaţie.
Până în prezent, inspectoratele administraţiei de stat au vorbit despre o serie de minusuri în activitatea de raportare a încălcărilor. Planurile guvernului includ modificări în lege, prin care se introduc canale confidenţiale interne şi externe pentru raportarea neregulilor şi corupţiei. Trebuie construite mecanisme de verificare imparţială şi obiectivă a semnalelor transmise şi de protecţie a celor care le depun. În acest moment, acest lucru este practic imposibil, deoarece inspectoratele ministeriale, precum şi cele din municipii, sunt subordonate direct miniştrilor şi primarilor. Problema este că împotriva acestor oameni se depun de fapt cele mai importante semnale privind nereguli. Probabilitatea ca inspectorii subordonaţi să-şi verifice în mod obiectiv superiorii este deosebit de mică. Termenul limită pentru introducerea acestor modificări este până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.
O altă parte importantă a reformei judiciare este introducerea mai largă a medierii. Soluţionarea extrajudiciară a litigiilor este utilizată pe scară largă în ţările occidentale dezvoltate şi este un mecanism princial de detensionare a litigiilor, găsirea rapidă a soluţiilor acceptabile şi eliberarea sistemului judiciar de multe cauze. Medierea este deosebit de eficientă în litigiile de proprietate între rude şi vecini, cauze comerciale şi de divorţ. Guvernul a promis modificări în Codul de Procedură Civilă care vor introduce medierea obligatorie în instanţă într-o serie de litigii civile şi comerciale. Medierea se va desfăşura în centrele de mediere ale instanţelor şi în secţiile teritoriale ale acestora. Modificările reglementează organizarea şi funcţionarea acestor centre şi statutul angajaţilor acestora, astfel încât aceştia să lucreze în mod uniform, precum şi procedura de selecţie a mediatorilor. Acest lucru ar trebui să se întâmple până la sfârşitul acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News