Administrația Fondului pentru Mediu, în parteneriat cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Energie (Orkustofnun) din Islanda și cu Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București, a organizat în perioada 14 - 15 iunie 2023 evenimentul de lansare a proiectului GENEX - Geothermal Energy Explorer, Capacity Building of the Key Stakeholders in the Area of Geothermal Energy, finanțat prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.
Publicitate
Evenimentul a reunit cu succes invitați precum consulul onorific al Republicii Islanda din România, doamna Georgiana Pogonaru, secretari de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și primari, consilieri județeni, reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor profesionale.
Componenta principală a proiectului constă în organizarea unei serii de ateliere de lucru cu scopul de a instrui persoane atât din cadrul autorităților locale, cât și naționale, în special din regiunile cu potențial geotermic, precum județele Arad, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Satu Mare, Timiș și Vâlcea, care au o înclinație pentru a învăța despre energia geotermală și, mai mult, care sunt interesate să implementeze ceea ce învață în zonele lor respective.
Proiectul Energie în România - GENEX se concentrează pe consolidarea informațiilor și pe formarea profesională a actorilor interesați de domeniul energiei geotermale. Prin intermediul acestui proiect se va permite nu numai indivizilor, ci și comunităților să își consolideze capacitățile de producere a energiei și să își dezvolte cunoștințele în domeniul energiei geotermale și a diverselor sale aplicații. Proiectul vizează informarea populației cu privire la beneficiile utilizării surselor de energie neconvențională precum cea obținută din resurse geotermale.
Au fost efectuate două vizite în teren, prima fiind la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, localitatea Baloteşti, Comuna Baloteşti, judeţul Ilfov pentru a observa valorificarea resurselor de apă geotermală pentru termoficarea instalației geotermale, iar cea de-a doua la instalația de exploatare a energiei geotermale de la Complexul Therme București. Motivul acestor vizite a fost acela de a putea obține o perspectivă practică și de a înțelege mai bine aspectele tehnice și operaționale ale instalației geotermale. Având în vedere importanța energiei geotermale ca sursă regenerabilă și durabilă, se dorește extinderea cunoștințele și încurajarea utilizării acestei surse de energie în proiectele viitoare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu