EXCLUSIV  Lansări de carte la Gaudeamus în weekend

“Călătorind prin Europa de Est” de Gabriel Garcia Marquez

Un volum inedit al lui Gabriel Garcia Marquez, publicat în premieră la Editura RAO! Cartea, descoperită după moartea scriitorului, va fi prezentată publicului român pentru prima dată duminică, 20 noiembrie, la ora 14.00, la RAO.

Această serie de cronici este rezultatul călătoriei făcute de Gabriel García Márquez în 1957, timp de mai multe luni, dincolo de Cortina de Fier, în ţările socialiste din Europa: Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, Ucraina, URSS și Ungaria, în calitate de corespondent al ziarului El Espectador. Scriitorul este însoţit de un ziarist italian, Franco, și de o paginatoare din Frana, Jacqueline, în realitate ziaristul Plinio Apuleyo Mendoza și sora acestuia, Soledad. În calitate de simpatizant al mișcării socialiste, scriitorul a dorit să vadă aceste locuri pentru a putea constata cu propriii ochi cum se petrecea reconstrucţia în aceste ţări după cel de-al Doilea Război Mondial și cum se trăia într-un sistem comunist, idealizat de partizanii ideilor de stânga. Autorul expune, critic, dar obiectiv, cele observate în cursul acestui voiaj și multe dintre concluziile sale se opun acestei idealizări. Cartea se detașează prin privirea obiectivă a unui scriitor care caută justificări pentru a-și explica mulţimea de absurdităţi, nedreptăţi și violenţe latente care intoxică viaţa unei societăţi concepute, teoretic, pentru a corecta capitalismul, realitatea unui sistem birocratic și aseptic, care îi tratează pe cetăţeni prin intermediul unei structuri politico-administrative extrem de dure, care nu oferă soluţii. Relatarea schiţează portretul unor ţări care intră în deceniile întunecate pe care le vor trăi sub privirea vigilentă a Uniunii Sovietice, care lua în puterea sa jumătate din Europa. Într-o amintire ulterioară acestei călătorii, Mendoza îi atribuie prietenului său o premoniţie nefastă: „Maestre, am visat un lucru oribil. Am visat că socialismul nu funcţionează“.

Evenimentul de lansare va avea loc în prezența invitaților Mariana Sipoș, Simona Vasilache și a traducătoarei cărții, Tudora Şandru Mehedinți.

Citește și: Din nou, cotaţii stelare pentru Adrian Ghenie

 

 “Rebel” de Eugen Mihăescu

Cartea este un jurnal literar, cu nuanţe autobiografice, în care autorul își prezintă copilăria, locurile unde a trăit, precum și debuturile lui ca grafician în ţară, apoi în Statele Unite. „Arta lui Eugen Mihăescu devine o mărturie amară a întâmplărilor trăite. Ea nu te amuză, ci te invită să reflectezi și să descoperi adevărata faţă a realităţii”, scria criticul de artă Ionel Jianu.

Eugen Mihăescu  este membru de onoare al Academiei Române. Pictor, grafician, jurnalist, profesor la Pratt Institute – New York, ambasador al României la UNESCO, senator, vicepreședinte al Comisiei pentru Politică externă în perioada 2004–2008. Prin miile de desene publicate în The New York Times și prin copertele săptămânalului Time a schimbat direcţia artei grafice editoriale americane de la caricatură la metaforă politică. Este autorul a peste 70 de coperte ale revistei The New Yorker, dar și al volumelor Între linii (editura RAO, 2011) și Strigăte în pustiu (editura RAO, 2013).

În 1983 a primit Page One Award acordat de Sindicatul Jurnaliștilor americani pentru cea mai bună copertă, iar în 1985 a fost distins cu Medalia de Aur a Clubului Directorilor de Artă din New York. În 1988 a primit Diploma de onoare pentru artă, acordată de Academia Româno-Americană de Știinţe și Arte. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Mare Ofiţer.

Nu rataţi întâlnirea cu autorul, dar și cu invitaţii acestuia: Sorin Roșca Stănescu și Ion Cristoiu.

Lansarea are loc astăzi, la ora 17.00.

 

“Oneiron. Fantezie despre primele secunde de după moarte”

Editura Paralela 45 organizează sâmbătă, 19 noiembrie, ora 15.00, lansarea cărţii Oneiron. Fantezie despre primele secunde de după moarte, semnată de scriitoarea finlandeză Laura Lindstedt.

Invitaţi la prezentarea volumului vor fi: Laura Lindstedt, Adina Diniţoiu, Răzvan Ţupa, Cosmin Perţa.

Şapte femei, din ţări şi culturi diferite, în spaţiul de după moarte, de unde nu se poate scăpa – poate doar cu ajutorul cuvintelor, al povestirilor.

Artista newyorkeză Shlomith, contabila-şefă Polina din Moscova, pacienta braziliană cu transplant cardiac Rosa Imaculada, eleganta marsilieză Nina, olandeza Wlbgis, bolnavă de cancer la gât, senegaleza Maimuna care visează la o carieră de model şi adolescenta austriacă Ulrike s-au pomenit într-un spaţiu alb şi gol. Timpul, aşa cum îl percepem noi, a încetat să mai existe. Nevoile fizice ale femeilor se sting treptat. Mai întâi dispare abilitatea de a simţi durere şi plăcere. Încetul cu încetul, atingerea şi senzaţiile propriului trup devin imposibile. Ce s-a petrecut? Ce le-a adus sfârşitul femeilor?

„Oneiron este năucitor, sălbatic, superb stratificat, complex şi memorabil. Este un roman nemilos, dar în acelaşi timp plin de frumuseţe. E unic”, afirmă publicaţia Kirjakaapin kummitus

„Nu există nimic previzibil în analiza umanului, elegantă şi precisă în fiecare aspect, pe care o întreprinde Laura Lindstedt în cartea ei”, notează Turun Sanomat

„Naraţiunea aceasta debordantă curge cu o fineţe incredibilă”, apreciază Savon Sanomat

„Lindstedt foloseşte uneltele literaturii pentru a crea o operă de artă distinctă, care are propriile ei reguli; putem doar să-i admirăm rezultatul şi abilitatea de a descrie lumea înconjuratoare într-o manieră atât de spectaculoasă”, consideră Helsingin Sanomat


Laura Lindstedt (n. 1976) este o scriitoare care forţează limitele prozei. A mai publicat un roman, Sakset (Foarfecile, Teos, 2007), nominalizat la Premiul Finlandia, a scris povestiri şi eseuri şi a elaborat spectacole (performance-uri) la intersecţia mai multor arte. Cel mai recent, Inima Rosei Imaculada (2013), a combinat elemente din dans, literatură şi cardiologie. Lindstedt face parte din Mahdollisen Kirjallisuuden Seura (Societatea Literaturii Posibile) şi din colectivul Kieleke.

Laura Lindstedt va fi, de asemenea, prezentă vineri, 18 noiembrie, ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cişmigiu, unde va avea loc un dialog despre romanul Oneiron. Fantezie despre primele secunde de după moarte, urmat de o sesiune de autografe.

“Maturii străzii. 15 biografii fără domiciliu”


Când spui homles parcă te-ai referi la un om care a regresat. Care a decăzut din condiția umană. Când treci grăbit pe lângă el – și îl vezi din ce în ce mai des, fiindcă oamenii străzii s-au înmulțit parcă și au devenit nelipsiți din peisajul urban al capitalei – fie îl ignori cu totul, fie îți calci pe inimă și îi întinzi o monedă sau o bancnotă (aceea cu cea mai mică valoare, pe care o găsești după ce ți-ai scotocit sârguincios buzunarul). Oricum, treci pe lângă el cu sentimentul că tu știi de ce a ajuns să trăiască pe stradă – la limita fragilă dintre umanitate și animalitate. Se găsește în această stare jalnică pentru că... o merită. Vina îi aparține întru totul. În orice caz, simpla prezență a oamenilor străzii ne deranjează. Fiindcă avem senzația că ei murdăresc tot ce ating: băncile din parc, scaunele din metrou, locurile în care poposesc în așteptarea unui suflet milostiv. 

Citește și: Ilie Gheorghe, recompensat cu Premiul european, în colaborarea cu Robert Wilson

“Dacă vom sonda puțin în conștiința noastră, vom descoperi că ceea ce ne deranjează în prezența unui homles este adevărul dur, realitatea crudă pe care acesta o întruchipează și care ne face să ne trezim pentru câteva secunde din iluzia propriei minți. Conștientizăm dintr-odată că într-o societate ca a noastră – a riscului, a concurenței – nenorocirea care i s-a întîmplat lui se poate abate oricând și asupra noastră, distrugându-ne confortul, echilibrul interior, reperele în care am crezut. Cartea de față încearcă să descrie această realitate nemiloasă a străzii în care homlesul, ființa condamnată să trăiască (și de cele mai multe ori, să moară) acolo, este cel mai calificat să ne inițieze”, scrie Ciprian Voicilă, autorul volumului.

În anul 2015 autorul a participat la o cercetare socio-antropologică al cărei obiect l-a reprezentat varietatea tipurilor de locuire în Bucureștiul contemporan. În cadrul ei, s-a ocupat de categoria socială a oamenilor străzii, realizând douăzeci și șase de interviuri semistructurate cu subiecți cu vârsta cuprinsă între douăzeci și șaizeci și nouă de ani. Dintre ele a selectat cincisprezece interviuri, care formează corpusul volumului de față. Capacitatea de verbalizare a persoanelor intervievate și dispoziția lor de a comunica, de a-și împărtăși experiențele au constituit criterii implicite de selecție a interviurilor.

Carte apărută recent la Editura MartoraMuzeului Țăranului Român, poate fi achiziționată de la standul muzeului.


 

Bijuteriile Kabbalah și Lumina lor, sesiune de autografe

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 13.00, va avea loc sesiunea de autografe la standul Editurii RAO. Despre Kabbalah se spun multe, iar acum aveți ocazia de a cunoaște câteva dintre tainele acestei științe străvechi prin intermediul unei cărți inedite. Veți afla poveștile unor personalități cu gândire de factură kabbalistă, precum Giordano Bruno și Pico della Mirandola, dar și istorii ascunse, unele uitate, altele niciodată scrise până acum. Veți descoperi, de pildă, povestea moștenirii fabuloase a lui Jaques Elias sau cum dăruirea de sine – o caracteristică a influenței pozitive a filosofiei Kabbalah – a marcat destinul regelui Carol I. Paginile acestui volum vă vor dezvălui cum se naște o bijuterie personalizată semnată de Thea O. Haimovitz. Care sunt ingredientele care alcătuiesc rețeta succesului unei astfel de piese? Veți afla chiar de la cei care le poartă, prietenii Theei O. Haimovitz. Cartea beneficiază de o prezentare grafică de excepție, grație imaginilor de arhivă oferite cu amabilitate de Muzeul de Istorie al Municipiului București și fotografiilor semnate de Rolf Vescan, Vlad Munteanu sau Daniel Costache.

Tot în acest sfârșit de săptămână o puteți întâlni pe Thea Haimovitz, vineri, 18 noiembrie, la ora 19.00, și la Palatul Noblesse- Lifestyle Palace. Sunteți invitați să descoperiți tainele acestei științe străvechi.

“Trei femei”, de Stelian Țurlea

Lansarea va avea loc vineri, 18 noiembrie, la ora 19.00, la standul RAO. Trei femei, trei generații - bunica, mama și fiica. Ele își spun pe rând povestea, lecția de viață, fiecare dintre ele purtând pe umeri povara trecutului celei dinainte. Destinul lor acoperă perioada postbelică și de instaurare a comunismului, până după revoluția din 1989 și anii recenți. O poveste fabuloasă spusă prin prisma experienței de viață și a întâmplărilor. Banale sau excepționale.

„O poveste fabuloasă despre comunism, conformism, trădări, iubiri, întâmplări banale sau excepționale, într-un context istoric (unul? mai multe!) cum n-a mai fost niciodată și, cu ajutorul lui Dumnezeu, nici n-o să mai fie”, afirmă Tudor Călin Zarojanu.

Stelian Țurlea a urmat studii de filologie (1968) și filosofie (1976). Este autor a douăzeci de romane, unsprezece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume. 

Nu ratați întâlnirea cu autorul.

“Fram ursul polar”, îndrăgita poveste a copilăriei, e acum și mai aproape de copii

Fram ursul polar, celebrul roman al lui Camil Petrescu ce a apărut pentru prima dată în 1931 iar apoi a fost adaptat într-un serial de 6 episoade în 1983,capătă haine noi între coperțile unor cărți ilustrate.

Deveo Media lucrează de mai bine de un an la acest frumos și de suflet proiect: transformarea lui Fram în carte ilustrată, pentru a reda copiilor de azi bucuriile cu care au crescut părinții lor. Formatul este extrem de accesibil: carte digitală interactivă, adaptată tehnologiei utilizate astăzi, tablete si telefoane, dar și clasicul format tipărit, destinat copiilor de orice vârstă.

Deveo Media dorește să vă ofere o ediție de colecție a acestei serii, în format tipărit. Această serie nu va fi disponibilă decât prin achiziționarea ei și implicit susținerea proiectului pe site-ul de crowd-funding http://CrestemIdei.ro/Fram

Faceți-i loc lui Fram sub pomul vostru de Crăciun!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel