Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează promovarea în Polonia a volumului Ideologia naționalistă și „problema evreiască” în România anilor ’30, semnat de Leon Volovici, apărut în traducerea poloneză a prof. Kazimierz Jurczak, la Editura Austeria din Cracovia.
Volumul va fi lansat la Cracovia, Varşovia și Wrocław, cu participarea extraordinară a Hannei Volovici, soția scriitorului, și a traducătorului Kazimierz Jurczak.
Ideologia naționalistă și « problema evreiască ». Eseu despre formele antisemitismului intelectual în România anilor '30" (Humanitas, 1995), publicată pentru prima dată în limba engleză, cu titlul Nationalist ideology and antisemitism: the case of Romanian intellectuals in the 1930's" (Oxford, Pergamon Press, 1991)este o lucrare fundamentală, studiată în toate marile universități ale lumii și intrată în bibliografia obligatorie a facultăților de istorie, sociologie, istorie a culturii, studii europene, științe politice.
Întâlnirea de la Varșovia va fi găzduită și moderată de jurnalistul Jarosław Kurski, redactor-șef adjunct al „Gazetei Wyborcza”, în cunoscutul spațiu de lansări al cotidianului. La eveniment va participa, de asemenea, profesorul şi criticul literar Michał Głowiński, autorul prefeței ediției poloneze. Întâlnirea de la Cracovia va fi găzduită de Sinagoga Wysoka, iar cea de la Wrocław de Fundația Bente Kahan, în spațiul propriu CIŻ Cafe.
Leon Volovici (1938-2011) a absolvit în 1962 Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza”, specialitatea limba și literatura română. Între 1964 și 1984 a fost cercetător la secția de istorie literară a Institutului de filologie „Alexandru Philippide” din Iași. În 1975 și-a luat doctoratul în filologie română la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. A fost coautor al Dicționarului literaturii române de la origini până la 1900 (1979, distins cu Premiul Academiei Române). În 1984 a emigrat în Israel, stabilindu-se la Ierusalim. Între anii 1984 și 1989 a fost cercetător la Institutul Yad Vashem pentru studierea Holocaustului, iar din 1989 şi până în 2011 a fost cercetător principal și conferențiar la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Institutul de Iudaism Contemporan și Centrul Internațional pentru Studierea Antisemitismului. Împreună cu criticul de film Costel Safirman, a condus „Cercul Cultural de la Ierusalim”, a fost unul dintre inițiatorii Societății de Studii „Benjamin Fondane” (Paris și Ierusalim) și membru în comitetul de redacție al revistei Cahiers Benjamin Fondane. A colaborat la revistele 22, Apostrof, România literară, Secolul 20, Arc, Dilema, Sfera politicii, Plural, Lettre Internationale. Dintre volumele publicate amintim: Ideologia naționalistă și „problema evreiască” (1995, ed. I, Pergamon, Oxford, 1991, distinsă cu Premiul Arcadia), Întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu C. Safirman, 2001), Noi întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu C. Safirman, 2007), De la Iași la Ierusalim și înapoi (2007, tradusă în limba polonă de Marta Tórz și apărută la Ed. Pogranicze în 2014), Jews in Eastern Europe: The YIVO Encyclopedia (2008, editor al secțiunilor dedicate istoriei evreilor din România). Leon Volovici s-a numărat printre fondatorii Centrului de Studii Ebraice „Goldstein-Goren“ al Universităţii din Bucureşti.
În contextul deținerii de către România, în 2016, a președinției International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), apariţia lucrării lui Leon Volovici în Polonia reprezintă o ocazie deosebită de dezbatere a contextului social, politic şi cultural din România perioadei premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial şi de prezentare cu luciditate a problemei antisemitismului din acea perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News