Guvernul german ar urma să se opună unei legi europene care ar obliga companiile mari să ia măsuri în cazul în care descoperă că lanțurile lor de aprovizionare folosesc muncă prestată de copii sau dăunează mediului, conform unei scrisori trimise de doi miniștri de top germani, joi.
Legea semnificativă a UE, aprobată de parlamentarii blocului și de consiliul statelor membre în decembrie, urmează să fie semnată oficial în săptămânile următoare și ar putea determina companiile să se confrunte cu amenzi de până la 5% din vânzările globale în caz de încălcare a regulilor.
Companiile germane au criticat legea, temându-se că va crea birocrație și incertitudini juridice.
Scrisoarea, trimisă de ministrul Finanțelor, Christian Lindner, și de ministrul Justiției, Marco Buschmann, și văzută de Reuters, transmite că guvernul intenționează să se abțină cu privire la problema în discuție.
Deși Germania singură nu poate bloca aprobarea legii, abținerea sa ar fi considerată un semn semnificativ de dezaprobare, care ar putea fi urmat și de alte țări nemulțumite de lege.
„În Consiliul Uniunii Europene, acest lucru se traduce prin abținerea Germaniei, care în cele din urmă are efectul unui vot «nu»”, arată scrisoarea, adresată grupurilor de afaceri, potrivit surselor guvernamentale.
Ambele ministere, ca membri ai partidului german pro-business Free Democrats (FDP), nu reprezintă punctul de vedere al întregii coaliții de guvernare, unde starea de spirit a fost fracturată.
Cancelarul Olaf Scholz a recunoscut joi că există diferențe în cadrul cabinetului cu privire la această problemă, spunând într-o conferință de presă la Bruxelles că, deși au existat discuții, „progresul este lent”.
Ministrul Muncii, Hubertus Heil, din partidul social-democrat al coaliției (SPD), dorește să prezinte propuneri pentru a ușura birocrația cu care se confruntă companiile, ca un mod de a calma FDP, conform oficialilor din ministerul său.
Asociațiile importante de afaceri susțin că proiectul de directive depășește în mod clar legea actuală a lanțurilor de aprovizionare germane.
„Industria germană este ușurată” de scrisoare, a declarat președintele Federației Industriilor Germane (BDI), Siegfried Russwurm. „Este bine că Berlinul nu susține acest drum greșit.”
Regulile se vor aplica companiilor din UE care au peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă mondială de 150 de milioane de euro. Pentru companiile non-UE, acestea vor fi aplicabile dacă au mai mult de 150 de milioane de euro din cifra de afaceri netă generată în bloc, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a regulilor.
Scrisoarea lui Lindner și Buschmann a transmis că există riscuri semnificative de răspundere, deoarece proiectul de directive europene privind datorii durabile corporative (CSDDD) se bazează pe o definiție foarte largă a lanțului de aprovizionare.
„Putem aștepta și riscuri financiare, de personal și, de asemenea, birocratice suplimentare pentru companiile noastre”, au spus ei, argumentând că ar putea duce la înlocuirea companiilor germane de rivali chinezi cu un palmares mai slab privind drepturile omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci