EXCLUSIV  Laparoscopia, când e indicată și cum se face. Interviurile DC News și DC Medical

Turnurile de laparoscopie din Blocul Operator de la Spitalul Clinic Sanador sunt de ultimă generație. Foto: Sanador
Turnurile de laparoscopie din Blocul Operator de la Spitalul Clinic Sanador sunt de ultimă generație. Foto: Sanador

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, vineri, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, EXCLUSIV, cum se face laparoscopia în România, în ce afecțiuni este ea indicată, care sunt avantajele pentru pacient și cât de mult contează mâna chirurgului.

Dr. Bogdan Marțian, care este medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale și șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, are numeroase supraspecializări. Dintre ele enumerăm, rapid, competența în laparoscopie avansată nivel 2, studiu aprofundat și atestat în chirurgia oncologică, colo-rectală și digestivă superioară.

Laparoscopia a schimbat Chirurgia, în egală măsură pentru medici și pentr pacienți, a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, Dr. Bogdan Marțian.

Laparoscopia, ce e și când e indicată


„Laparoscopia de care se vorbește atâta e obligată să facă ceea ce face și chirurgia deschisă, doar că prin alt acces, un pic altfel. Dar acuratețea gestului chirurgical trebuie să fie aceeași. Și aici au existat și există în continuare multe studii care compară efectele laparoscopiei cu efectele chirurgiei deschise, care rămâne gold standard. Când comparăm o nouă metodă, trebuie să o comparăm cu ceea ce știam că e corect și bine până atunci", a detaliat specialistul.

Laparoscopia nu este însă așa ușor de făcut cum s-ar putea crede. „Pe medic îl ajută pentru că mărește puțin imaginea și detaliile se văd mai bine, pe de altă parte în laparoscopie vedem 2D și nu 3 D, și atunci e mai dificil. Robotul, însă, reușește să ne arate o imagine 3D, și mai are și avantajul că transmiterea mișcării de la mână către instrument este mediată de către sistemul robotic și atunci micul tremor involuntar al oricui, nu există om care să nu aibă o mică ezitare în mișcare, poate mai puțin perceptibilă - dar există, robotul preia această ezitare și atunci gesturile făcute cu el sunt mai precise. Atenuează tremurul natural al chirurgului".

La Sanador, există în fiecare zi linii de gardă care pot face intervenții laparoscopic. „Sunt mai multe specialități pe linii de gardă. Există un chirurg pe chirurgie generală, care la nevoie apelează la oricare dintre colegi, care vine de acasă, e foarte bine organizat. (...) La chirurgia generală sunt 4 linii pentru chirurgia laparoscopică. Mai există o linie pentru ortopedie, există o linie la urologie, există una sau două la Ginecologie", a arătat chirurgul.

Laparoscopia simplă și avansată


Dar ce se poate trata cu laparoscopie? Și ce înseamnă laparoscopia avansată?

„Chirurgia laparoscopică de bază se consideră a fi colecistectomia în primul rând, care a fost și prima operație laparoscopică, și cea care a luat un avânt extrem de rapid și surprinzător după prima operație practicată, astfel încât în câțiva ani existau deja spitale în care peste 50% dintre colecistectomii se făceau laparoscopic. Chirurgia laparoscopică de bază nu e foarte clar definită, dar în concepția românească înseamnă să zicem colecistectomie, poate hernie, apendicectomie, lucruri mai simple. Avansată înseamnă lucruri complexe, rezecții colorectale, rezecții gastrice, rezecții intestinale, există și chirurgia laparoscopică parietală, adică a peretelui abdominal, niște procedee complexe, care sunt complicate, cu transpoziții de mușchi abdominali, cu suturi pe diverse planuri, cu proteze parietale complexe. Se face chirurgie laparoscopică aproape în orice, chiar și în România s-au făcut rezecții duodeno-pancreatice laparoscopic sau robotic, se face chirurgie toracică avansată laparoscopic", a detaliat șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

În ce afecțiuni e indicată, ce impact are o intervenție laparoscopică asupra imunității organismului și este o astfel de operație indicată în toate formele de cancer? Ce șanse au pacienții operați laparoscopic și care sunt cazurile complexe rezolvate laparoscopic? Răspunsurile le aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel